27

Skripal-aanvallers blijken hoge Russische officieren

Een van de verdachten in de gifgasaanslag op oud-spion Skripal, is een hoge Russische officier die in 2014 nog de hoogste militaire onderscheiding kreeg uitgereikt door president Vladimir Poetin. Dat meldt RTL Nieuws op basis van berichten van onderzoeksnetwerk Bellingcat. De man die zichzelf Roeslan Boshirov noemt, is volgens de onderzoekers in werkelijkheid kolonel Anatoliy Chepiga.

Boshirov is samen met een andere man, Alexander Petrov genoemd, door de Britse justitie aangemerkt als verdachte in de aanslag op Skripal en diens dochter met het gif novitsjok. Het tweetal zou ten tijde van de aanslag in Salisbury zijn geweest, waar Skripal en zijn dochter werden vergiftigd. In een interview met de Russische zender RT zeiden de twee daar slechts als toerist aanwezig te zijn geweest, een verklaring die door Vladimir Poetin werd onderschreven. De Britse premier Theresa May noemde het interview een ‘belediging van de intelligentie’.

Bij het onderzoek naar de werkelijke identiteit van de mannen werkte Bellingcat, dat ook onderzoek deed naar de daders van de aanslag op vlucht MH17, samen met het Russische onderzoeksplatform The Insider. Wie de tweede man is, is nog niet duidelijk. Wel hebben de onderzoekers bevestigd gekregen dat ook hij een hoge Russische officier is. Chepiga werd in 2014 door Poetin uitgeroepen tot ‘Held van de Russische Federatie’, een zeldzame onderscheiding. Dat houdt volgens Bellingcat in dat Poetin bekend moet zijn met Chepiga’s rol bij de aanslag.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)