30

Slaat ook Roemenië de weg in van Hongarije en Polen?

De Roemeense premier Viorica Dăncilă botste vandaag (woensdag) hard met de vice-president van de Europese Commissie, Frans Timmermans. Reden voor de clash was de stelling van Timmermans dat het land hard achteruit gaat. Hij liet weten grote zorgen te hebben over veranderingen in het Roemeense juridische systeem en strafrecht. Het zou de onafhankelijkheid van de rechtsstaat en het tegengaan van corruptie kunnen bedreigen, meldt Politico.

Timmermans staat niet alleen in zijn kritiek. Binnen de Europese Commissie en onder West-Europese regeringen leeft sterk het idee dat Roemenië landen als Hongarije en Polen volgt op het gebied van democratische achteruitgang. Hij was dan ook hard in zijn kritiek: ‘als de Europese Commissie hard moet zijn in haar beoordeling, zullen we dat zijn. Als we andere middelen nodig hebben, zijn die er.’ Eerder bleken kritische woorden vanuit Brussel, gericht aan Hongarije en Polen, gericht aan dovemansoren. Hongarije en Polen hebben al weten elkaar te steunen, mocht daadwerkelijk tot sancties worden besloten. Onlangs stemde de Europese lidstaten daar in principe mee in. Of het daadwerkelijk zover komt, valt nog te bezien. Of Roemenië aanstalten maakt om zich bij het tweetal aan te sluiten, is nog niet duidelijk.

Dăncilă herkende zich in ieder geval niet in de kritiek. Ze vond dat kritische rapportages van de Europese Commissie niet het volledige plaatje geven: ‘ik heb nooit iets gelezen over het schenden van mensenrechten in die rapporten.’ Een van de aanleidingen voor de stevige woorden vormt het ontslag van Laura Codruța Kövesi, een aanklager die zich vooral met het tegengaan van corruptie bezig hield. Ze kreeg het voor elkaar veel hooggeplaatste politici te laten veroordelen.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)