98

Slachtoffers bij grote bomaanslag in Ankara

Man blaast zichzelf op tijdens vredesmars in Turkse hoofdstad ... zeker 86 doden en vele gewonden

Bij een hevige explosie in het centrum van de Turkse hoofdstad Ankara, zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen. Het dodental zal waarschijnlijk nog verder oplopen. Dat meldden diverse Turkse media zaterdag.


De explosie vond plaats bij het belangrijkste treinstation van Ankara. Getuigen meldden dat een man met een bomgordel zichzelf heeft opgeblazen. Op het terrein was zojuist een vredesmars begonnen om te demonstreren tegen het conflict tussen de Turkse overheid en Koerdische strijders in het zuidoosten van Turkije.

Update 11:05 – Eerste beelden van de aanslag zijn op internet verschenen. Turkse media maken inmiddels bericht van meer dan 120 ernstig gewonden.

Update 11:35 – Het dodental is inmiddels opgelopen tot dertig. Ook zouden er ruim 120 mensen zwaar gewond zijn geraakt. De Turkse premier Davatoglu is met zijn kabinet bijeengekomen voor een spoedberaad. 
Op social media worden foto’s geplaatst van de vele slachtoffers. De doden zijn bedekt met vlaggen en spandoeken van de demonstratie. Aanwezigen melden dat de Turkse politie hulpverleners uit elkaar drijft. Daarbij zou gebruik worden gemaakt van traangas.

Update 14:50 – De Turkse minister van Volksgezondheid heeft live op televisie laten weten dat het dodental inmiddels is opgelopen naar 86.

Update 22:00 – In Istanbul zijn honderden demonstranten aan een mars begonnen om te demonstreren tegen de regering van president Erdogan. De demonstranten houden de Turkse overheid verantwoordelijk voor de aanslag in Ankara. De stoet is onderweg naar het Taksimplein, het centrum van de gewelddadige anti-overheidsprotesten van 2013. Sindsdien zijn er vaker demonstraties op weg naar het plein geweest, maar deze zijn door de overheid altijd met harde hand afgeslagen. Ook nu kijken veiligheidsdiensten toe en houden waterkanonnen gereed, terwijl de demonstranten leuzen scanderen als ‘Erdogan stap op’ en ‘AKP moordenaars.’

Update 23:50 – Volgens de laatste berichten is het dodental inmiddels opgelopen tot 95 en zijn er ruim 240 gewonden gevallen. Het is veruit de aanslag met het grootste aantal slachtoffers in jaren in Turkije. 

Geef een reactie

Laatste reacties (98)