Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Slachtofferverklaring in rechtszaal mondt uit in doodsbedreiging

  •  
22-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
nieuwe header Almelo Gorterstraat

© Rechtbank Almelo. Foto: rechtspraak.nl

De moeder van een vorig jaar in het Twentse dorp Reutum doodgestoken jongen heeft in de rechtszaal verklaard dat ze de daders wil vermoorden. De rechter greep niet in toen de vrouw het dreigement uitte tijdens het afleggen van een zogeheten slachtofferverklaring. “Het liefst pak ik een pistool en schiet ik jullie hier in de rechtszaal dood,” zei de moeder tegen de twee daders. Na een ruzie in café hebben de broers haar 22-jarige zoon uit Winterswijk gedood.
De Bond van Wetsovertreders maakt bezwaar tegen het taalgebruik van de moeder: “De BWO begrijpt niet waarom de rechters niet ingrepen. De BWO begrijpt de frustratie van de slachtoffers, maar dreigen met de dood gaat veel te ver” , meldt RTV Oost. De bond stelt voor dat verklaringen van slachtoffers voortaan alleen schriftelijk worden afgelegd en voorgelezen door de rechter.
In een toelichting bij de invoering van de wet die de slachtofferverklaring in 2005 mogelijk maakte staat:
"De wet kent aan slachtoffers van ernstige misdrijven of hun nabestaanden en van een aantal specifiek in de wet genoemde andere misdrijven het recht toe om ter terechtzitting een verklaring af te leggen over de gevolgen die het delict voor hen heeft gehad. Volgens de Memorie van Toelichting is het spreekrecht om een aantal redenen wenselijk: het afleggen van een mondelinge verklaring ter zitting moet een bijdrage leveren aan het herstel van de emotionele schade, die het delict heeft veroorzaakt. De rechter kan uit de eerste hand vernemen welke de gevolgen van het misdrijf zijn en bij zijn beslissing rekening houden met deze informatie. Het vergroten van de zichtbaarheid van het slachtoffer moet een bijdrage leveren aan het herstel van vertrouwen in de rechtstaat en samenleving naast het feit dat van het spreekrecht een preventieve werking uitgaat. Tot slot gaat van het spreekrecht een preventieve werking uit in de concrete strafzaak: de directe confrontatie met de gevolgen van het door hem gepleegde delict zou de dader kunnen afhouden van het plegen van meer delicten."
De twee daders hebben zich gedurende de zaak, ondanks aandringen van de rechter, beroepen op hun zwijgrecht. De officier van justitie heeft twaalf jaar cel tegen hen geëist. De eis werd door het aanwezige publiek in de rechtbank van Almelo met applaus begroet. Ook dat is volgens deskundigen ongepast.
Foto: rechtspraak.nl

Meer over:

nieuws, justitie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.