37

Slagveld Syrië breidt zich uit

Bloedigste dag sinds begin opstand ... Regime slaat hard terug na aanslag op ministers ... 30 duizend Syriërs vluchten naar Libanon ... China en Rusland blokkeren meer sancties tegen Assad ... 'Vrienden van Syrië' in september bijeen in Nederland

Syrië zakt de afgelopen dagen in rap tempo weg in een spiraal van bloedig geweld. Media meldden donderdag de bloedigste dag sinds het begin van de opstand tegen het regime van president Assad in maart 2011. De rebellen dienden het regime een gevoelige slag toe door donderdag bij een aanslag twee ministers en een onderminister te doden. Maar sindsdien is het Syrische leger keihard terug aan het slaan.


Het Syrische Observatorium voor mensenrechten meldde donderdag 248 doden, waaronder 109 burgers. Dat schrijft onder andere de Volkskrant. Onder de doden zijn volgens het hoofd van de organisatie 93 regeringstroepen en 46 opstandelingen en deserteurs. Rami Abdel Rahman, woordvoerder van het Observatorium, waarschuwt dat het dodental waarschijnlijk oploopt aangezien de gevechten voortduren en er op veel plekken nog ongeïdentificeerde slachtoffers liggen.

Het geweld breidde zich gisteren uit naar de grens met Irak. Syrische rebellen namen een grensovergang in. Irak heeft vervolgens zijn belangrijkste grenspost met Syrië gesloten en troepen naar de grens gestuurd, aldus de Volkskrant.

De rebellen trokken donderdag ook de hoofdstad Damascus in. Bij een bomaanslag op het hoofdkwartier van de veiligheidsdiensten kwamen de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie en de onderminister van Defensie om. De laatste was tevens een zwager van president Assad.

‘Rebellenjacht’
Het Syrische leger ging daarna op ‘rebellenjacht’ in de wijk Midan. Het Syrische staatspersbureau SANA meldde dat daarbij onder de rebellen ‘veel slachtoffers’ zijn gevallen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft het leger met helikopters ook de wijken Qaboun en Barzeh aangevallen. Het was voor het eerst dat er op deze schaal strijd werd geleverd in de Syrische hoofdstad.

Een verslaggever van Time Magazine was ooggetuige van een bloedige wraakactie van het Syrische leger op een rebellenstadje in de provincie Idlib. De initiële vreugde dat het regime eindelijk ook wat te verduren had gehad verging de rebellen daar al snel.

Vluchtelingen
De verhevigde gevechten hebben een stroom van vluchtelingen op gang gebracht.  In 48 uur tijd zijn 30 duizend Syriërs de grens met Libanon overgegaan, zo meldt de Libanese krant Daily Star. De Libanese autoriteiten zeggen in deze precaire situatie flexibel met de immigratieregels om te gaan. Veel vluchtelingen komen zonder reisdocument of identiteitsbewijs het land in. Medewerkers van de VN zijn aanwezig op de toestroom te registreren. Eerder waren als duizenden Syriërs de grens met Turkije overgegaan.

Veto
In de VN Veiligheidsraad hebben Rusland en China hun vetorecht gebruikt om een resolutie tegen te houden die strengere sancties tegen het regime van Assad voorstelde. Dat meldt onder andere de Belgische publieke omroep VRT. Speciaal gezant Kofi Annan is ontgoocheld, het Westen is verbolgen. Het is al de derde keer dat beide landen hun vetorecht gebruiken om een resolutie over Syrië tegen te houden.

Volgens de Russische ambassadeur in Frankrijk is Assad bereid om afstand te doen van de macht als dat op ordelijke wijze zou gebeuren. Dat zei de ambassadeur op de Franse radio. Vanuit Syrië wordt dit ontkend, zo meldt het Haarlems Dagblad.

Vrienden van Syrië
Nederland organiseert in september de vierde bijeenkomst van Vrienden van Syrië, een werkgroep die bestaat uit ongeveer vijftig gelijkgezinde landen. Dat meldt NRC handelsblad. Op de bijeenkomst gaat Nederland de nadruk leggen op uitbreiding van de sancties tegen het Syrische regime, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

Volkskrant: Hoe de Syrische opstand zich over Damascus verspreidt / Daily Star: More than 30 thousand Syrians cross into Lebanon in 48 hours / Time: The Syrian Army Strikes Back: Eyewitness to Assad’s Retaliation on a Rebel Town / Volkskrant: ‘Bloedigste dag in Syrië sinds begin opstand’ / VRT: Rusland en China zeggen nee tegen Syrië-sancties / Haarlems Dagblad: Rusland: Assad bereidt macht af te staan / Video: Al Jazeera

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)