9

Slavenregisters Suriname online beschikbaar gesteld

Met behulp van 1500 vrijwilligers en crowdfunding hebben medewerkers van de Surinaamse Anton de Kom Universiteit en de Radboud Universiteit in Nijmegen de slavenregisters van Suriname gedigitaliseerd en online gebracht. De NOS schrijft:

De slavenregisters bestaan uit 43 dikke boeken met in totaal bijna 30.000 pagina’s. Ze zijn ingedeeld op naam van de eigenaar of plantage. Van de tot slaaf gemaakten is de naam geregistreerd, net als de geboortedatum, het geslacht, de naam van de moeder (de vader werd niet geregistreerd). Ook informatie over de verkoop, besmettelijke ziektes, vrijlating en andere informatie die belangrijk was voor de status en waarde van mensen in de slavernij is te vinden in het register. Er staan ongeveer 80.000 mensen geregistreerd die van 1830 tot en met 1863 in Suriname in slavernij leefden.

Het register is voor veel mensen van Surinaamse afkomst een van de weinige manieren om iets te weten te komen over hun voorouders. Het is meteen ook de laatste bron omdat er geen informatie is over waar in Afrika de slaven precies vandaan kwamen. De mensen werden immers louter als handelswaar beschouwd door de slavenbezitters en -handelaren.

Er kan naar personen alleen gezocht worden op voornaam want slaven mochten geen achternaam hebben. Daarnaast zijn er andere zoektermen beschikbaar.

De symbolische lanceerdatum van de slavenregisters is 1 juli tijdens Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën in 1863 wordt herdacht en gevierd.

Raadpleeg het register hier.

cc-foto: René van der Aa. Keti Kotie monument in Rotterdam.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)