Laatste update 16:30
18

Slavernij als toeristische attractie in Brazilië

Habitar – Casa de Fazenda – Fazenda Santa Eufrasia from Habitar on Vimeo.

Het slavernijverleden: je zou denken dat iedereen er zo snel en zo veel mogelijk vanaf wil. Of dat iedereen er op zijn minst niets meer mee te maken wil hebben, laat staan dat verleden verheerlijken. In Brazilië zien ze dat niet zo.

Als je anno 2016 wil weten hoe het moet zijn geweest een zwarte slaaf te hebben hoef je geen film op te zetten. Je hoeft niet te wachten tot er een Back to the Future-achtige DeLorean wordt uitgevonden. Je moet er alleen voor naar Brazilië. Je kunt bijvoorbeeld naar de Santa Eufrásia plantage in Vassouras, waar je kunt genieten van een heerlijk kopje koffie, geschonken door slaven in “traditionele” kledij. Het slavernijverleden wordt er als toeristische attractie uitgebuit.

De Santa Eurfrásie plantage werd rond 1830 gebouwd en is de enige privé plantage die beschermd wordt door Rio de Janeiro’s Nationaal Historisch Instituut (Iphan-RJ). De plantage wisselde van eigenaren tot 1895, zeven jaar na de afschaffing van slavernij, toen het werd aangekocht door kolonel Horácio José de Lemos, wiens nabestaanden het nog steeds in handen hebben. In 2013 werd de plantage compleet gerenoveerd. Sindsdien worden er dagelijkse toeristische uitjes naar gehouden.

The Intercept: Tourists Visit Plantation in Brazil and are Served by Black “Slaves” 

Geef een reactie

Laatste reacties (18)