102

Slavernijverleden nog altijd zichtbaar op Gouden Koets

Kamerleden Van Bommel (SP) en Peeters (GroenLinks) pleiten voor verwijdering van 'slavenafbeelding'

Kamerleden Harry van Bommel en Mariko Peeters pleiten voor verwijdering van één van de panelen op de Gouden Koets. Het gaat om een ‘slavenafbeelding’ aan de linkerzijde. De afbeelding ‘Hulde der Koloniën’ herinnert aan een gruwelijke periode in onze geschiedenis, aldus de Kamerleden in een opiniestuk in NRC.next.

De afbeelding is aan het einde van de 19e eeuw gemaakt en toont halfnaakte zwarte mannen en vrouwen. De slaven bieden, hier en daar geknield, aan een op een troon gezeten vorstin hun rijkdommen.

Toen de afbeelding werd gemaakt ‘leek een dergelijke afbeelding heel gewoon’, schrijven de Kamerleden. Tegenwoordig roept de beeltenis ‘grote weerstand’ op en hoort hij niet meer thuis op het voertuig maar in het Rijksmuseum.

Nederland worstelt nog steeds met haar koloniale verleden. De Kamerleden vinden dat Nederland excuses moet aanbieden voor het kolonialisme, de slavernij en het geweld dat daaruit is voortgekomen. Australië en de Verenigde Staten hebben dit reeds gedaan. Ze schrijven:

Nabestaanden van de Nederlandse massamoord in het Indonesische dorpje Rawagede vragen om genoegdoening door de Nederlandse staat maar die beroept zich op verjaring. Nazaten van tot slaven gemaakten op de Antillen en in Suriname vragen excuses van de Nederlandse overheid, maar zien het enige kennisinstituut over de Nederlandse slavernij, het Ninsee, met opheffing bedreigd. Kennelijk moet de meest beschamende bladzijde van de Nederlandse geschiedenis uit het collectieve geheugen worden verdrongen.

Update 16.30

Rutte noemde het voorstel van Peter en Bommel in zijn wekelijkse persconferentie ‘bizar’, meldt de Volkskrant. “Ik vind de Gouden Koets prachtig. Het herschrijven van de geschiedenis door de Gouden Koets te vernielen, daar ben ik niet voor.”

NRC.next: Haal die slavenillustratie van de Gouden Koets af

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

cc-foto: Mr. Maas

Geef een reactie

Laatste reacties (102)