126

Slecht nieuws voor Amerikaanse klokkenluiders

Klokkenluider Manning niet schuldig bevonden aan landverraad ... Rechter veroordeelt jonge Amerikaanse militair, bron van WikiLeaks, wel op andere aanklachten, zoals spionage ... WikiLeaks-voorman Assange: dit creëert gevaarlijk precedent

De Amerikaanse klokkenluider Bradley Manning is niet schuldig aan het helpen van de vijand. Deze vorm van landverraad was de belangrijkste aanklacht tegen de nu 25-jarige militair, die 700.000 geheime Amerikaanse overheidsdocumenten openbaar aan de klokkenluiderssite WikiLeaks doorspeelde.


De militaire rechter in Fort Meade acht Manning wel schuldig aan de meeste andere aanklachten die tegen hem waren ingediend, waaronder diefstal en spionage. Pas later wordt duidelijk welke straf hij daarvoor krijgt, meldt de NOS.

Manning werkte als inlichtingenanalist bij het Amerikaanse leger. Onder de documenten die hij aan WikiLeaks stuurde was een video van een helikopteraanval van het Amerikaanse leger op de Iraakse hoofdstad Bagdad te zien. Amerikaanse militairen schieten in het filmpje twaalf Iraakse burgers en twee medewerkers van persbureau Reuters dood.

Manning zegt zelf dat hij de documenten heeft hij gelekt om een discussie op gang te brengen over het Amerikaanse buitenlandse beleid. Hij is dan ook geen landverrader, maar een klokkenluider. Volgens zijn advocaat was Manning vooral jong en naïef toen hij de documenten lekte. Hij was gedesillusioneerd na zijn uitzending naar Irak, in 2009. Hij had goede bedoelingen en wilde de wereld verbeteren, zegt hij.

Teleurstelling bij alle kampen
De familie van Bradley Manning is teleurgesteld over zijn veroordeling. In de Britse krant The Guardian schrijven ze in een verklaring:

“We zijn blij dat de rechter ziet dat Brad nooit de bedoeling heeft gehad om vijanden van Amerika te helpen. Brad houdt van zijn land en hij droeg zijn uniform met trots.”

De familie bedankt Mannings advocaten en de duizenden mensen die hem hebben gesteund. Ook WikiLeaks is blij dat Manning niet is veroordeeld voor landverraad. Desondanks maakt de organisatie zich zorgen over het verloop van de rechtszaak. Voorman Julian Assange van de site noemt het feit dat Manning veroordeeld is voor spionage “een gevaarlijk precedent en een voorbeeld van extremisme uit naam van de nationale veiligheid”.”Mensen informatie aanbieden die waar is, kan nooit spionage zijn.”

Voor de regering Obama zal het vonnis tegen Manning eveneens een teleurstelling zijn. De overheid hoopte met Manning een voorbeeld te kunnen stellen en was erg happig op een veroordeling wegens ‘helpen van de vijand’. Hoewel deze er  niet is gekomen, is het vonnis tegen Manning toch slecht nieuws voor klokkenluiders. Voor de aanklachten waarvoor Manning wel is veroordeeld kan hij levenslang de gevangenis in gaan. Zo weet ook Edward Snowden, die de grootschalige afsluiter- en internettap-praktijken van de Amerikaanse overheid blootlegde, wat hem te wachten staat bij een eventuele terugkeer naar de VS. Hij heeft voorlopig asiel in Rusland.

Manning werd in 2010 opgepakt in Irak. Hij zat een paar weken vast in een cel in Koeweit. Daarna werd hij naar de VS gebracht. Daar zit hij in eenzame opsluiting, aldus de NOS.

Huffington Post: Bradley Manning verdict could intimidate future whistleblowers

NOS: Rechter: Manning geen landverrader

Audio NOS: Amok: Bradley Manning zou vrijuit moeten gaan

Geef een reactie

Laatste reacties (126)