2

Slecht nieuws voor mensen met angst voor spinnen

Vroege Vogels start landelijke spinnentelling .... In Nederland zijn meer dan 600 soorten spinnen

Wie bang is voor spinnen, moet nu misschien niet verder lezen. Als je dacht dat er in je huis en tuin alleen maar wat kruisspinnen, huisspinnen en hooiwagens rondlopen: er komen in Nederland ongeveer 640 soorten spinnen voor. En daarvan lopen er waarschijnlijk veel meer door je huis en tuin dan je dacht.

De wespspin bijvoorbeeld, of de wiebelwebspin, de gewone tandkaak, de koffieboonspin, de tuinwolfspin en de getijgerde lijmspuiter. Om er vast een paar te noemen.

De spinnen haters zullen er ongetwijfeld anders over denken, maar het zijn nuttige, boeiende dieren die het waard zijn om eens beter bekeken te worden. Daarom is Vroege Vogels zondag gestart met de tweede nationale spinnentelling. Van 14 tot en met 20 september kunnen mensen hun foto’s van gevonden spinnen opsturen naar de site. Volgende week wordt dan gekeken welke spinnen het meest voorkomen op dit moment.

Op de website van Vroege Vogels staat een spinnenzoekkaart met de 24 meest voorkomende soorten spinnen en hoe hun web eruit ziet.

Alvast een nuttige tip voor het zoeken: op de spinnenkaart worden voornamelijk vrouwelijke spinnen afgebeeld. Zij leven langer dan de mannetjes en zijn groter. Mannetjes van dezelfde soort kunnen op de vrouwtjes lijken, maar dat hoeft niet. Mannelijke spinnen zijn te herkennen aan de verdikte palpen vlak voor de kop. Dat zijn een soort ‘bokshandschoenen’ die ze gebruiken om sperma over te brengen naar de vrouwtjes.

Vorig jaar vond de eerste editie plaats van de Nationale huis- en tuinspinnentelling, waarbij de kruisspin als onbetwiste nummer één uit de bus kwam. En de kans dat dat dit jaar weer gebeurt is groot, want het kruisspinnen seizoen is al volop in gang. Brrrr…..

Geef een reactie

Laatste reacties (2)