8

Slechte behandeling proefdieren kan Nederland miljoenen kosten

Europese Commissie dreigt Nederland met megaboete om slechte zorg voor proefdieren

De Europese Commissie (EC) in Brussel sleept Nederland voor de rechter omdat het kabinet tot nog toe weigert om proefdieren voor wetenschappelijke experimenten te beschermen. De Commissie eist een boete die kan oplopen tot 1,5 miljoen euro per maand, dat maakte het dagelijks bestuur van de EU donderdag bekend. Nederland heeft de deadline voor het omzetten van de Europese regels voor bescherming van proefdieren in nationale wetgeving – die in november 2012 afliep – genegeerd. De EC eist daarom nu 51.156 euro voor elke dag dat Nederland zijn zaakjes niet op orde heeft.

De Europese regels hebben als doel het gebruik van proefdieren voor wetenschappelijke experimenten zo veel mogelijk te verminderen. Indien mogelijk moeten alternatieven worden ingezet. Ook gelden er minimumnormen voor de huisvesting en verzorging van dieren, en moeten wetenschappers bij het gebruik van proefdieren rekening houden met pijn, lijden, angst en blijvende schade bij de dieren.

Hoewel de Europese Commissie Nederland al vanaf begin 2013 waarschuwde om de Europese regels om te zetten en er nieuwe wetgeving in de maak is, heeft de Eerste Kamer het onderwerp nog niet besproken. Het ministerie van Economische Zaken verwacht echter dat Nederland de wetgeving zal hebben aangepast voordat de rechters tot een uitspraak kunnen komen. Een woordvoerder van het ministerie benadrukt dat Nederland nu al strengere eisen aan dierproeven stelt dan Europa vraagt en laat weten:

Van daadwerkelijke financiële consequenties van deze stap van de Europese commissie is dus geen sprake.”

Volkskrant: Megaboete dreigt door slechte zorg voor proefdieren

Cc-foto: pietplaat

Geef een reactie

Laatste reacties (8)