15

Slechte voorbereiding oorzaak afhaken wethouders

Driekwart van de wethouders zegt slecht voorbereid te zijn op ambt

Een derde van de wethouders geeft tijdens hun raadsperiode hun ambt op. Oorzaak hiervan hangt volgens adviesbureau Andersson Elffers Felix samen met de slechte voorbereiding op het wethoudersschap. Eén derde van de wethouders zegt zich voorbereid te hebben op het wethoudersschap door te lezen over de nieuwe functie of door te praten met andere wethouders of partijcoryfeeën.

Uit onderzoek van adviesbureau Andersson Elffers Felix blijkt nu dat een derde van alle Nederlandse wethouders afhaakt tijdens hun raadsperiode. Hoewel de voorbereiding op het wethouderschap een taak is voor de ambtsdrager zelf, stelt driekwart van de wethouders niet goed voorbereid te zijn geweest op het wethouderschap.

Tachtig procent van de wethouders zorgt zelf voor de voorbereidingen, slechts 20 procent wordt opgeleid door de eigen partij.

Slecht één op de vijf wethouders heeft eerder voor bij de overheid gewerkt, terwijl bijna de helft uit het bedrijfsleven komt. Wel ambieert de helft van alle wethouders een vervolgbaan in de politiek. ”De droombaan is het burgemeesterschap (56,4 procent), gevolgd door het wethouderschap in een andere gemeente (44,4 procent).”

Binnenlands Bestuur: Driekwart wethouders onvoldoende voorbereid op gemeentebestuur

De Volkskrant: ‘Derde wethouders haakt in raadsperiode af’

cc-foto: Ginny

Geef een reactie

Laatste reacties (15)