20

Sleutel nieuwe Kuip in handen Leefbaar Rotterdam

Bouw nieuwe stadion onzeker ... Leefbaar Rotterdam waarschijnlijk enige partij die college aan meerderheid kan helpen

Uiterlijk donderdag besluit de gemeenteraad in Rotterdam over of ze financieel garant zal staan voor de lening om een nieuwe Kuip te bouwen. Tot op de dag van vandaag zijn de meningen hierover verdeeld.

Het bedrag voor het megaproject waar de gemeente garant voor moet staan is 165 miljoen. Volgens critici is dat bedrag te hoog.

Woensdagochtend publiceerde Feyenoord een open brief aan alle Rotterdammers in de krant Metro met daarin tien redenen waarom het nieuwe stadion er absoluut moet komen. Volgens de club is het nieuwe stadion cruciaal voor de toekomst van de club en voor Rotterdam en de economie in de stad.

De bouw van de nieuwe Kuip heeft de laatste maanden voor veel discussie gezorgd. Het nieuwe stadion moet naast de huidige Kuip worden gebouwd. De totale kosten voor het plan bedragen meer dan driehonderd miljoen. NRC Handelsblad schreef vorige week dat het stadion volgens stadionbouwer FCC Construcción voor ‘ruim minder dan 200 miljoen euro’ worden gebouwd. Er zouden vergelijkbare stadions zijn die ook voor veel minder waren gebouwd. Daarbij was er kritiek op het ontwerp van het nieuwe stadion.

Het Algemeen Dagblad publiceerde woensdag een enquête onder haar lezers waaruit bleek dat meer dan de helft van de Rotterdammers tegen de komst van het nieuwe stadion is. 31 procent is voor de bouw en 13 procent gaf aan het niet te weten. Wat opvalt is dat de mensen die voor de bouw zijn, jonger zijn. Van de generatie tussen 45 en 65 jaar is het grootste deel tegen de komst van het nieuwe stadion: 64 %. Zij zijn erg gehecht aan het bestaande stadion.

De komst van een nieuw stadion naast de Kuip is inmiddels onzeker omdat collegepartij D66 in Rotterdam heeft besloten tegen te stemmen. D66 vindt de plannen te weinig opleveren voor de stad. Het college in Rotterdam bestaat uit VVD, PvdA, CDA en D66. Nu moet de oppositie het college aan een meerderheid helpen. Alleen Leefbaar Rotterdam kan de nieuwbouw nog redden, maar die partij zegt er nog niet uit te zijn. De rest van de oppositiepartijen stemt waarschijnlijk tegen.

Niet alleen in Rotterdam dreigt een groot nieuwbouwproject te mislukken. In Den Haag is ook flinke discussie over een nieuw cultuurpaleis, het Haagse Spuiforum. Ook hier valt het grote bedrag niet lekker bij de bevolking. Als er zo’n grote economische crisis is waar iedereen moet bezuinigen (ook op cultuur), moet je dan wel zoveel miljoenen in een cultuurpaleis steken?
Vanavond wil Leefbaar Rotterdam beslissen wat ze gaan stemmen.

Bekijk de ontwerpen voor het nieuwe stadion hier. Er is ook een plan voor renovatie van de bestaande Kuip. Volgens de bedenkers van dat plan is dat een betere, duurzamere en goedkopere optie. Het alternatieve plan staat op reddekuip.nl.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)