115

Sleutelrol PvdA bij pensioenen en eurocrisis

Update: De Jager: We krijgen iedere cent van Griekenland terug ... Cohen: als het kabinet onze steun wil, moeten ze onze plannen uitvoeren ... Rutte legt pensioenakkoord voor aan Cohen ... PvdA roept minister van Financiën De Jager tot orde over uitspraken Griekenland

Voor de PvdA lijkt een belangrijke rol weggelegd in twee voor het kabinet cruciale kwesties: die van het pensioenakkoord en de eurocrisis. Woensdag legden premier Rutte en minister Kamp van Sociale Zaken het pensioenakkoord voor aan PvdA-leider Job Cohen. De rest van de Tweede Kamer mag zich morgen in een debat over het akkoord uitlaten. Tegelijkertijd waarschuwde PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk minister De Jager van Financiën vandaag dat hij een verkeerd signaal afgeeft door te zinspelen op een faillissement van Griekenland.

Update: 09.00

Nederland krijgt iedere geleende cent terug van Griekenland, met rente. Dat zei De Jager donderdagochtend op Radio1. “Daar ga ik absoluut van uit”, stelde hij. Met die uitspraak wil hij de geruchten de kop in drukken dat zijn ministerie zou aansturen op een faillissement van Griekenland. Ook zei De Jager dat wanneer het toch mis gaat, Nederland bescherming geniet via de club van Parijs. Een orgaan dat bemiddelt tussen krediet verstrekkende landen en landen die dat geld niet meer terug kunnen betalen. Wel benadrukte De Jager dat de crisis Nederland ‘linksom of rechtsom’ geld gaat kosten.

Update 19:30 uur:

NOS-verslaggever Ron Fresen twittert zojuist dat hij Job Cohen heeft geïnterviewd. Hij vat diens opstelling als volgt samen:

Kabinet in grote problemen, coalitie valt uit elkaar en als kabinet bij ons komt, kunnen ze onze plannen uitvoeren. Als Wilders dat niet bevalt trekt hij de stekker er maar uit.

Zowel bij de besluitvorming over het pensioenakkoord als voor de aanpak van de Europese schuldencrisis is het kabinet afhankelijk van de oppositie. Gedoogpartner PVV heeft zich in beide kwesties namelijk duidelijk uitgesproken tegen het kabinetsbeleid. De beweging van Geert Wilders is tegen de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar en ook tegen de financiële steun aan eurozondaar Griekenland.

Pensioendeal or no deal?

Dinsdag gingen de bonden van vakcentrale FNV uit elkaar zonder overeenstemming te hebben bereikt over het pensioenakkoord. De twee grootste bonden, Bondgenoten en AbvaKabo, kunnen zich niet vinden in de afspraken. Ze vinden de spaarregeling voor mensen die willen stoppen met werken op hun 65e niet toegankelijk genoeg, zo meldt de NOS. Minister Kamp gaat nu de Tweede Kamer vragen om steun voor zijn plan. De steun van de PvdA zal cruciaal zijn. 

Griekenland

Met de suggestie dat een faillissement van Griekenland een optie is, streek minister De Jager van Financiën de PvdA tegen de haren in. Dit nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel en andere Europese leiders zich hier vierkant tegen hadden uitgesproken. Onverstandig, vindt PvdA-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk: “De Jager wil Griekenland kennelijk waarschuwen, maar dit geeft allemaal onrust en kan ook een averechts effect hebben.” Het kabinet is de afgelopen tijd juist bezig geweest om in de Kamer steun te vinden voor de financiële noodhulp aan Griekenland. Wederom is het kabinet hierbij afhankelijk van de oppositie en met name de PvdA.

Lees bij de NOS: Rutte en Cohen bespreken pensioenen

PvdA kritisch over uitspraken De Jager

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (115)