Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Slimme energiemeter maakt het inbrekers wel heel makkelijk

  •  
21-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
308 keer bekeken
  •  
kassa-energie300.jpg
Slimme energiemeters geven standen op afstand door, maar zijn privacygevoelig ... Meterstanden geven gevaarlijk veel inzicht in persoonlijk leefgedrag
Wanneer je naar bed gaat, wanneer je kookt, hoeveel mensen er in huis wonen en wanneer je wel of niet thuis bent: dit is wat je energieverbruik allemaal over je zegt. De slimme energiemeter, waar we de komende jaren allemaal wel of niet voor moeten kiezen, slaat al die gegevens op en maakt ze te gemakkelijk beschikbaar voor derde, mogelijk kwaadwillende partijen, aldus energiedeskundige Erik Smith.
De slimme meter maakt het voor energieleveranciers makkelijker om in te spelen op vraag en aanbod. Zo kan de efficiëntie van energieverbruik toe- en de verspilling juist afnemen.
Net zo dom Alleen is de slimme meter zelf net zo slim, of dom, als de ouderwetse energiemeter. Ze houden allebei de meterstand bij. Het is dus niet zo dat je met de slimme meter zelf energie kunt besparen. Het enige verschil is dat op de slimme meter de mogelijkheid zit dat de meterstanden op afstand worden uitgelezen door de netbeheerder. De slimme meter kun je wel slim maken door de meter uit te laten lezen. Dit kan met speciale apparatuur en computerprogramma’s of apps op je smartphone.
Kwaadwillend Maar de bedrijven die deze apps produceren zijn externe partijen, die gebruik maken van de gegevens die de energieleverancier doorgeeft op verzoek van de gebruiker. En die externe partijen blijken niet zorgvuldig met de gegevens om te gaan. Voor het televisieprogramma Kassa vraagt journalist Jaap Meijers onder een valse naam gegevens van vreemden op en ontvangt die zonder problemen. Zo kan iedereen aan die gegevens komen, ook inbrekers die het op de inboedel voorzien hebben.
Lucas Stassen van brancheorganisatie Netbeheer Nederland zegt inmiddels bezig te zijn een gedragscode op te stellen voor externe bedrijven die dergelijke apps aanbieden. Maar of dat voldoende is, is de vraag.
Energiedeskundige Erik Smith: “Dit had voorzien kunnen worden.” Een gedragscode is een vorm van zelfregulering en als er kwaadwillende partijen zijn is het onwaarschijnlijk dat dit voldoende is, aldus de heer Smith. Mensen moeten dus heel goed nadenken voordat ze gebruik gaan maken van een app die hen inzicht geeft in hun energieverbruik.
Belang bij databescherming Het is volgens Smith niet waarschijnlijk dat de energieleveranciers de gegevens zullen misbruiken. Zij mogen slechts 6 keer per jaar data uitlezen, zijn in een betere positie om consumenten te beschermen en hebben daar ook een groter belang bij. Ook moeten zij in staat zijn eventuele schade als gevolg van het verzamelen van de energiedata kunnen compenseren.
Weigeren Alle consumenten kunnen weigeren een slimme energiemeter te laten aanbrengen in huis. Toch zijn sommige energieleveranciers erg opdringerig in het aanbieden van de slimme meter. Lucas Stassen van Netbeheer Nederland verzekert dat dit absoluut niet de bedoeling is en dat niemand verplicht is de meter in huis te halen.
Mensen met zonnepanelen hebben extra redenen zich zorgen te maken over de komst van slimme meters. Meer in Kassa van zaterdag 21 februari. De uitzending is hierboven te bekijken.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.