182

Slimmeriken genoeg, vindt de staatssecretaris

Staatssecretaris Zijlstra streeft niet langer naar meer hoogopgeleiden... Hij gaat daarmee tegen Europese afspraken in... 'Er moet geen druk op de opleidingen komen'

Een hoog percentage hoger opgeleiden moet geen doel op zich zijn, vindt staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD). Dat schrijft de Volkskrant maandag.

Tot nu toe had Nederland zich verbonden aan Europese afspraken om het percentage jongeren dat hoger onderwijs heeft gevolgd op te krikken naar veertig procent in 2020.”Als er druk komt op de kwaliteit van het hoger onderwijs, dan moet het percentage aan de kant”, zei Zijlstra zondag tijdens een door de Volkskrant georganiseerd openbaar interview in het Amsterdamse debatcentrum De Rode Hoed.

Internationaal

De staatssecretaris vindt het belangrijker dat het Nederlands hoger onderwijs internationaal gezien ‘echt als hoog geldt’. “Jammer dan als we zo’n percentage niet halen.”

Toch is het volgens hem geen probleem als technische universiteiten in hun onderwijs snoeien om de studies te verlichten. Er zou steeds meer in de opleidingen zijn gestoken.

“Het is goed om te kijken welke vakken horen bij een specifieke opleiding en om de verouderde vakken eruit te halen.” Hij wees er verder op dat keuringsinstantie NVAO het niveau in de gaten houdt.

NRC: Zijlstra laat Europese norm los, meer hoger opgeleiden geen doel meer

Wat betreft het middelbaar onderwijs: Steeds meer leerlingen gaan na de basisschool naar de havo of het vwo. Dat lijkt hoop te bieden, maar aan het einde van de rit zijn er minder scholieren over. Zo’n 89 procent van de vwo scholieren haalde in 2009/ 2010 hun diploma. Bij de havoleerlingen ging het om 85 procent. Dat schrijft de Volkskrant.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (182)