119

Sloot Leers deal met PVV over rug Afghaanse meisjes?

Minister Gerd Leers heeft besloten het Afghaanse meisje Sahar en haar familie een verblijfsvergunning te geven. PVV ging akkoord op voorwaarde dat andere meisjes worden teruggestuurd

De PVV is akkoord gegaan met de verblijfvergunning voor het Afghaanse meisje Sahar en haar familie op voorwaarde dat de meest Afghaanse meisjes die al jaren zonder vergunning in Nederland verblijven gewoon worden uitgezet. Dat meldt de NOS zaterdagochtend. Op sociale mediasite Twitter is al verontwaardiging ontstaan over de suggestie dat Leers een politieke deal met Wilders zou hebben gesloten over de ruggen van minderjarige asielzoeksters.

Update

PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom twittert:

Verwacht dat Leers zsm opheldering geeft. Suggestie van politieke deal over de rug van Afghaanse gezinnen is te ernstig om dagen te wachten

Het Afghaanse meisje Sahar en haar familie mogen in Nederland blijven. Minister Gerd Leers heeft besloten hen een verblijfsvergunning te geven. Eerder ging de minister in hoger beroep toen de rechter in Den Bosch bepaalde dat de familie in Nederland mag blijven. De behandeling bij de Raad van State werd uitgesteld omdat de minister het ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde afwachten.

Leers heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd te onderzoeken wat de situatie is van verwesterde meisjes in Afghanistan. Deze concludeerde in het ambtsbericht dat hun positie erg slecht is; al passen ze hun kleding aan, dan nog lopen ze gevaar op stokslagen, spot en vernedering.

Eerder ging de minister in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in Den Bosch. Deze oordeelde dat Sahar en haar familie in Nederland mogen blijven. De minister was het hier niet mee eens. Er zouden zo’n vierhonderd gelijke gevallen van verwesterde Afghaanse meisjes zijn, die toch het land worden uitgezet. De minister wilde niet dat Sahar een uitzondering zou zijn, omdat zij veel media aandacht heeft gekregen.

Daar komt hij nu op terug en de gymnasium-studente en haar familie mogen blijven. Of de minister nu alle 400 gelijke gevallen ook een verblijfsvergunning toekent is nog onduidelijk. 

NOS: Afghaans meisje Sahar mag blijven

Geef een reactie

Laatste reacties (119)