Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Slot G20: Parijs-akkoord zonder Trump en 'voorlopige' start CETA

  •  
08-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
g20
Op de laatste dag van de G20-top in Hamburg hebben 19 van de 20 wereldleiders uitgesproken alles op alles te zetten om het klimaatakkoord van Parijs na te leven. Alleen Donald Trump wil zoals bekend niet bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering. ‘Betreurenswaardig,’ vond Merkel in haar slottoespraak. Behalve de herhaalde klimaatafspraak zijn de Europese leiders en de Canadese premier Trudeau ook overeengekomen dat op 21 september van dit jaar het omstreden vrijhandelsverdag CETA ‘voorlopig’ in werking treedt.
Om ervoor te zorgen dat Trump – Donald, niet Ivanka – wel zijn handtekening onder het akkoord zette, is expliciet aan de verdragtekst toegevoegd dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het akkoord. Ter compensatie is benadrukt dat de andere landen wel doorzetten. Merkel liet na afloop weten :
"Ik ben erg tevreden dat de negentien andere staatshoofden en regeringsleiders ervan overtuigd zijn dat het akkoord van Parijs onomkeerbaar is."
Angela Merkel on the US leaving the Paris Accord: “I deplore this” pic.twitter.com/EwD7wB2XY1
— Amber Jamieson (@ambiej) 8 juli 2017
De Franse president Emmanuel Macron heeft aangekondigd dat hij op 12 december een nieuwe klimaattop wil organiseren in Parijs. Dat zou dan vooral zijn om de financiële aspecten van het akkoord te bespreken. Ook liet Macron weten hoop te hebben dat hij Trump kan overtuigen dan alsnog mee te gaan in het akkoord.
CETA Vorig jaar oktober werd het omstreden vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada al ondertekend in Brussel. Even daarvoor leek het vrijhandelsfeestje nog niet doorgegaan om dat de minister-president van Wallonië Paul Magnette uit bezwaar gebruik maakte van zijn vetorecht. Na enkele aanpassingen in de tekst kon uiteindelijk toch een voorlopig akkoord worden gegeven.
Het verdrag kan echter pas officieel in werking treden, wanneer alle parlementen van alle lidstaten het hebben geratificeerd. Omdat dat nog niet het geval is, hebben de lidstaten en Canada besloten een voorsprong te nemen en ‘voorlopig’ van start te gaan. In het geval van België volstaat ratificatie door de centrale overheid niet. Alle gemeenschappen en gewesten zullen los van elkaar goedkeuring moeten geven. Bij een nieuwe weigering van een van hen, zoals vorig jaar in Wallonië gebeurde, moet het verdrag opnieuw worden gestaakt.
MH17 Demissionair minister-president Mark Rutte maakte van de G20-top gebruik om met de Russische president Poetin over de aanslag op vlucht MH17 te spreken. ‘Onze ambassadeur in Moskou zal Poetins adviseurs bijpraten,’ liet Rutte na afloop van de top weten. Ook zei hij dat het gesprek met Poetin geen geplande afspraak was: ‘Hij zat achter mij bij het concert dat we allemaal bijwoonden in de Elbphilharmonie. Na afloop heb ik gevraagd of we even konden praten.’ Wat Rutte precies gezegd heeft en of de Russische president zich er iets van heeft aangetrokken blijft onduidelijk. Inhoudelijk wilde Rutte niets over het gesprek kwijt.
Beeld: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.