7

Slowaken negeren homoreferendum

Referendum ongeldig door veel te lage opkomst

De Slowaken zijn zaterdag massaal thuisgebleven tijdens een referendum tegen het homohuwelijk. De opkomst bleef steken op ongeveer 21 procent: veel lager dan de vereiste 50 procent. De volksraadpleging is daardoor ongeldig.

Dat meldt BNR. Het referendum moest voorkomen dat homoseksuele Slowaken in de toekomst kunnen trouwen of kinderen kunnen adopteren en was georganiseerd op initiatief van de conservatieve Alliantie voor de Familie.
Homorechtenactivisten en hun sympathisanten hadden opgeroepen niet te gaan stemmen. “De uitkomst laat zien dat een campagne vol vooroordelen mensen niet op de been wist te krijgen”, concludeerde een activist.

Eurocommissaris Frans Timmermans reageerde ook verheugd op zijn facebookpagina:

In Slowakije heeft een conservatieve alliantie met steun van de katholieke kerk geprobeerd via een referendum af te dwingen dat homostellen niet dezelfde rechten zouden krijgen als hetero’s bij huwelijk en adoptie. Niet meer dan 21% van de kiezers wenste mee te doen, waardoor het referendum ongeldig is. Een mooi signaal aan de initiatiefnemers: ook in Slowakije zijn de tijden voorbij dat vooroordelen over homo’s domineerden. Zou mooi zijn als ook in de kerk eens een lampje ging branden…

Geef een reactie

Laatste reacties (7)