Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Slowakije nu toch akkoord over noodfonds

  •  
11-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Oppositie ruilt akkoord voor vervroegde verkiezingen... Eerder stemde oppositie nog tegen, waarna de regering opstapte
Update 16.50 De slowaakse oppositieleider Fico heeft verklaard dat er overeenstemming is bereikt over de uitbreiding van het Europees noodfonds. Dat schrijft onder meer NOS. Het parlement zal hier uiterlijk vrijdag over stemmen. Dinsdag stemde een meerderheid nog tegen de plannen, waarna de regering opstapte. Fico heeft inmiddels ook bekend gemaakt dat er in maart nieuwe verkiezingen zullen plaatsvinden.
Eerder:
Slowakije gaat niet akkoord met de voorgestelde uitbreiding van het Europees noodfonds. Hierdoor zal verhoging van het noodfonds niet door kunnen gaan. Dat meldt onder meer NOS. Definitief is dat echter nog niet. Doordat de Slowaakse regering geen meerderheid achter zich kon krijgen voor de plannen, is deze gevallen. De verwachting is dat de sociaal-democratische oppositie in een volgende stemming voor het noodfonds zal stemmen.
NOS-correspondent Wouter Meijer verklaart dat de oppositie ‘nee’ heeft gestemd omdat ze de regering weg wilde hebben. Nu dat het geval is, zal de sociaal-democratische oppositie bij een nieuwe stemming vóór stemmen.
NOS schrijft:
Het Slowaakse kabinet verwacht dat de uitbreiding van het noodfonds in de loop van de week alsnog wordt goedgekeurd. Het plan wordt dan naar alle waarschijnlijkheid opnieuw in stemming gebracht en de verwachting is dat de sociaal-democratische oppositie dan voor zal stemmen.
In Nederland lijkt er een meerderheid voor verhoging van het Europees noodfonds in de Senaat gevonden te zijn. VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks spraken in een debat met minister Jan Kees de Jager (Financiën) hun steun uit.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook
cc-foto: Subash BGK

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.