102

Slowakije weert Syrische moslimvluchtelingen

Discriminatieverbod EU aan dovemansoren gericht

Slowakije is bereid Syrische vluchtelingen op te nemen, zolang het maar geen moslims zijn. Dat heeft Ivan Netik, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de BBC laten weten. Als argument voor deze discriminatie voert Netik aan dat het overwegend katholieke Slowakije te weinig moskeeën heeft: ‘Als moslims het hier niet leuk vinden, hoe kunnen ze dan ooit integreren?’

Vorige maand zijn de EU-lidstaten overeengekomen 40.000 nieuwe vluchtelingen te zullen huisvesten. Hierbij hebben de politici echter verzuimd heldere afspraken te maken over de verdeling. Nu het de beurt is aan Slowakije om tweehonderd vluchtelingen een veilig onderdak te bieden, houden zij de deur stijf dicht voor moslims. Alleen christenen zijn welkom.

Netik neemt met zijn uitspraak weliswaar geen officieel regeringsstandpunt in, maar eerder al liet ook de populistische premier Fico weten dat er in zijn land geen plek is voor ontheemde moslims. Volgens hem brengt het huisvesten van islamitische Syriërs veiligheidsrisico’s met zich mee, omdat onder hen weleens terroristen kunnen zitten.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zegt niet direct op de uitspraken van Netik te kunnen reageren, maar benadrukt dat het de lidstaten verboden is te discrimineren in het opnamebeleid. Slowakije is niet het enige land dat zich hier niets van aantrekt. Ook Polen en de Baltische staten hebben al laten weten dat ze het liefst moslims weigeren.

BBC: Migrants crisis: Slovakia ‘will only accept Christians’

Beeld: IHH Humanitarian Relief Foundation

Geef een reactie

Laatste reacties (102)