43

‘Sluiproute Schippers maakt vrije artsenkeuze alsnog duurder’

Korting voor mensen die gebruikmaken van gecontracteerde zorgaanbieders

Mensen die naar een zorgaanbieder willen waarmee hun zorgverzekeraar een contract heeft, krijgen hiervoor een korting op hun eigen risico. Dat meldde RTL Nieuws donderdag.

RTL Nieuws schrijft op haar site:

“De omstreden budgetpolis verdwijnt. Vanaf nu kun je een korting krijgen op je eigen risico als je naar een zorgaanbieder gaat waar je verzekering een contract mee heeft. Er komt een scherper toezicht op fusies van zorginstellingen. Het belang van patiënten staat hierbij voorop. Zorgaanbieders krijgen meer vrijheid bij het uitvoeren van behandelingen.

Vorig jaar haalde de zorgwet van Schippers het niet in de Eerste Kamer, daarom werkt zij nu aan een gewijzigd pakket maatregelen. Ze hoopt dat het pakket een miljard euro oplevert, zoals ook het geval zou zijn geweest met de afgeketste zorgwet.

Een woordvoerder van de minister bevestigt dat Schippers bezig is met een pakket maatregelen maar dat het nog niet klaar is. GroenLinks-Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet ziet het mogelijke pakket als een sluiproute om alsnog de vrije artsenkeuze te beperken.

Het kabinet lijkt nu via een omweg toch de vrije artsenkeuze te beperken: lage inkomens lijken nog steeds een forse financiële prikkel te krijgen om naar de zorgaanbieder te gaan die de zorgverzekeraar voorschrijft, zonder dat deze gecontracteerde zorg aantoonbaar betere zorg is.

RTL Nieuws: Kabinet komt met alternatief voor omstreden zorgwet

Volkskrant: Schippers past zorgwet aan: vrije artsenkeuze blijft 

Cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (43)