Laatste update 09 juli 2016, 00:47
330

Agenten doodgeschoten bij protest tegen politiegeweld in Dallas

Updates volgen onderaan bericht.

Tijdens een protest tegen politiegeweld in de Texaanse stad Dallas is vanuit het niets het vuur geopend op politieagenten. Minstens vier agenten zijn daarbij gedood, zeven anderen raakten gewond. Ook een demonstrant werd getroffen.  Volgens de politie hebben drie verdachten mogelijk ook een bom geplaatst.

De demonstratie van circa honderd mensen uit protest tegen het doden van Afro-Amerikaanse burgers door agenten verliep vreedzaam. Plots werd er vanaf gebouwen op de menigte gevuurd. Daarbij werd gericht geschoten op agenten. Een verdachte is na een vuurgevecht opgepakt en had een verdacht pakketje bij zich.

De politie verspreidde beelden van een man die bij de demonstratie met een AR 15 rondliep. Naar verluidt heeft deze persoon zich daarna uit zichzelf gemeld bij de politie en zou hij niet tot de schutters behoren. Het is in Texas toegestaan om met een dergelijk wapen over straat te lopen.

Update 7:50
Op een persconferentie heeft de politie gemeld dat er drie verdachten zijn opgepakt die vooralsnog niet meewerken aan het onderzoek.

Update 8:10
Er zijn vier agenten om het leven gebracht, waaronder een agent van de verkeerspolitie. Een verdachte is opgepakt na een vuurgevecht met de politie. Twee personen zijn opgepakt omdat ze in een auto zaten die snel wegreed. Of ze iets met de aanslag te maken hebben is onduidelijk. De schietpartij begon om even voor negen op donderdagavond, plaatselijke tijd.

Update 9:15
Een vijfde agent is om het leven gekomen.

Update 10:00
De verdachte die zich verschanst had in de omsingelde parkeergarage heeft zelfmoord gepleegd, melden diverse media.

Update 15:10
De verdachte is gedood door een gewapende robot nadat onderhandelingen over zijn overgave op niets uitliepen. Dat is op een persconferentie in Dallas bekend gemaakt door de politie en burgemeester. Over de man zijn verder geen details vrijgegeven, maar volgens de autoriteiten wilde hij witte mensen doden, bij voorkeur witte politieagenten. Hij zou boos zijn geweest over Black Lives Matter en de recente politiedoden. Dat heeft hij tijdens de omsingeling in gesprekken met de politie gesteld. Over de mentale staat van de man is niets bekend. Hij heeft tegen de politie gezegd dat hij geen deel uitmaakt van een organisatie en alleen handelde. Of hij echt in z’n eentje heeft gehandeld is nog niet duidelijk. Drie andere mensen zijn opgepakt en zitten nog vast.

Er zijn vijf agenten gedood en zes mensen gewond geraakt.

De lokale Dallas Morning News heeft updates en beelden.

Update 18.20 uur:
De politie heeft de schutter geïdentificeerd als de 25-jarige Afro-Amerikaan Micah Johnson, uit Mesquite, Texas. Een bron bij defensie zou aan the Daily Beast hebben bevestigd dat Johnson eerder korporaal was bij de reservisteneenheid ‘284th Engineering Company’ die gestationeerd was in Santa Fe, New Mexico. Ook zou hij gediend hebben in Afghanistan. Johnson zou diverse militante en zwart-separatistische bewegingen geliked hebben op Facebook, waaronder The New Black Panther Party and the African American Defense League.

Verschillende prominente leden van de Black Lives Matter beweging hebben met afschuw gereageerd op de aanslag:

In een officieel statement van de beweging wordt het geweld van de voor zover bekend ‘lone gunman’ ten strengste veroordeeld. Ze spreken onder meer van een ‘tragedie voor de betrokken en de democratie’ en stellen dat zij strijden voor ‘een einde aan het geweld, niet voor escalatie’.

Update 0.30 uur:
Micah Johnson, de schutter die vrijdag vijf agenten vermoorde in Dallas, handelde alleen. Dat meldt de politie. Volgens burgemeester Mike Rawlings is de stad nu veilig.

Geef een reactie

Laatste reacties (330)