16

Sluit je een sms af met een punt? Dan ben je harteloos

Onderzoekers aan Amerikaanse universiteit van Binghamton doen research naar digitale non-verbale communicatie 

Mensen die een sms met punt afsluiten zouden koud en harteloos overkomen. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers van universiteit Binghamton ondervonden hebben tijdens het onderzoeken van non-verbale communicatie. Dat meldt HLN.Be

Het snel communiceren via sms zorgt ervoor dat het vergelijkbaar is met face-to-face communicatie. Daarom vroegen de Amerikaanse onderzoekers zich af of de non-verbale aspecten van communicatie ook een rol speelden.

De onderzoekers gaven 126 studenten brieven en smsberichten om te beoordelen. Daarin stond een uitnodiging met een kort antwoord en een punt. De smsjes werden als minder oprecht beoordeeld en de brieven – verrassend genoeg – niet. 

Een punt in een sms zou – volgens de researchers – op een daad van psychologische oorlogsvoering tegen je vrienden lijken. Daar waar het in een brief tot normale taalgebruik hoort. 

Een uitroepteken – daarentegen – zou veel oprechter overkomen dan een punt of helemaal geen leesteken. Een van de onderzoekers wordt op Hln.be geciteerd:

Bij een berichtje kun je niet dezelfde tactieken als bij face-to-facegesprekken gebruiken. Tijdens een gesprek kan je sociale en emotionele informatie geven met een blik, een gelaatsuitdrukking, stemtoon en een pauze. In een sms-bericht is dat niet mogelijk. Daarom maken sms’ers gebruik van emoticons en leestekens om hun boodschap duidelijker te maken.

cc foto: BrandonCWarren

Geef een reactie

Laatste reacties (16)