23

Smartphone gebruik in auto is het nieuwe dronken rijden

AD: 'Tientallen verkeersdoden per jaar door smartphone' ... 'Whatsappen achter het stuur is crimineel' ... Justitie start offensief

Een grote campagne moet automobilsten bewust gaan maken van de enorme gevaren van smartphonegebruik in het verkeer. Jaarlijks vallen er tientallen doden omdat bestuurders zijn afgeleid door het kleine scherm, dat meldt het AD.


Het AD:

‘De smartphone is veel gevaarlijker dan mobiel bellen’, zegt Rob Stomphorst van VVN. ‘Met bellen is alleen je aandacht afgeleid. Smartphones houden je blik ook van de weg. Bijna iedere automobilist herkent wel dat hij een paar seconden totaal niet meer wist en zag wat er voor hem gebeurde.’

Wie 90 kilometer per uur rijdt, legt 25 meter per seconde af. Vijf seconden afleiding is dan al een afstand van 125 meter zonder opletten.  

De krant beschrijft twee zaken met dodelijk afloop die deze week voor de rechter zijn geweest en stelt dat van de 651 verkeersdoden er zeker tientallen het gevolg zijn van smartphonegebruik. Veilig Verkeer Nederland start na de zomer een campagne, de politie gaat intensiever controleren. 

Voormalig verkeersofficier Koos Spee pleit voor de inzet van agenten op onherkenbare motoren, zo’n beetje de enige manier om overtreders te betrappen voordat ze ongelukken maken. Ook wil hij dat er forse boetes komen of nog liever gevangenisstraf. Hij noemt het gebruik van smartphones achter het stuur ‘crimineel’. De doodrijders die in het artikel worden opgevoerd kregen taakstraffen opgelegd van 200 uur.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)