2

‘Smartphone-verslaving officieel erkennen als gezondheidsprobleem’

Psychiaters in touch screen paradijs Singapore willen dat overheid ingrijpt

In Singapore waar bijna 90 procent van de bevolking een smartphone heeft, dringen psychiaters er bij de overheid op aan smartphone-verslaving als officiële aandoening te erkennen.

Venice, May 2014 - 23

Smartphone-verslaafden kunnen zich slecht concentreren en hun toestel amper met rust laten. Erkenning van het probleem zou een betere aanpak mogelijk maken, schrijft de Straits Times.

In het verleden, vanaf 1995, is al tevergeefs getracht internet-verslaving als officiële aandoening te laten erkennen door de beroepsvereniging van Amerikaanse psychiaters. Probleem daarbij is dat er nog geen heldere benadering van het probleem bestaat. Bij gebrek aan beter wordt internet-verslaving vaak vergeleken met gok-verslaving. Bestudering van hersenscans van internet-verslaafden moet meer duidelijkheid brengen over wat er zich precies afspeelt in het brein van de digitale junkies (pdf).

In Nederland richtte de Jellinek-kliniek een hulpcentrum in voor internetverslaafden. Daar bleek weinig animo voor:

Bij de verslavingszorg melden zich nauwelijks mensen met internetverslaving aan. In 2009 ging het om 43 mensen die zich hadden aangemeld voor problemen met gamen, chatten of bezoeken van sekssites. De groep problematische internetgebruikers wordt geschat op enkele procenten van de groep internetgebruikers.

Bonus-link: Vijf redenen om je smartphone te laten liggen deze zomer

cc-foto: Ed Yourdon

Geef een reactie

Laatste reacties (2)