Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Smartphone-verslaving officieel erkennen als gezondheidsprobleem'

  •  
15-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
smartpho_300.jpg
Psychiaters in touch screen paradijs Singapore willen dat overheid ingrijpt
In Singapore waar bijna 90 procent van de bevolking een smartphone heeft, dringen psychiaters er bij de overheid op aan smartphone-verslaving als officiële aandoening te erkennen.
14410335234_77347b9b27_z
Smartphone-verslaafden kunnen zich slecht concentreren en hun toestel amper met rust laten. Erkenning van het probleem zou een betere aanpak mogelijk maken, schrijft de Straits Times.
In het verleden, vanaf 1995, is al tevergeefs getracht internet-verslaving als officiële aandoening te laten erkennen door de beroepsvereniging van Amerikaanse psychiaters. Probleem daarbij is dat er nog geen heldere benadering van het probleem bestaat. Bij gebrek aan beter wordt internet-verslaving vaak vergeleken met gok-verslaving. Bestudering van hersenscans van internet-verslaafden moet meer duidelijkheid brengen over wat er zich precies afspeelt in het brein van de digitale junkies ( pdf ).
In Nederland richtte de Jellinek-kliniek een hulpcentrum in voor internetverslaafden. Daar bleek weinig animo voor :
Bij de verslavingszorg melden zich nauwelijks mensen met internetverslaving aan. In 2009 ging het om 43 mensen die zich hadden aangemeld voor problemen met gamen, chatten of bezoeken van sekssites. De groep problematische internetgebruikers wordt geschat op enkele procenten van de groep internetgebruikers.
cc-foto: Ed Yourdon

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.