15

Smartphones belangrijkste oorzaak stijging vliegtuigrellen

Nomofobie, de angst om zonder mobiele telefoon te zitten, neemt hand over hand toe

Het onvermogen van passagiers om een paar uur zonder mobiele telefoon te leven, is een van de belangrijkste redenen voor het ontstaan van relletjes aan boord van vliegtuigen. Tijdens de vlucht is het gebruik van mobiele apparatuur verboden. De afgelopen drie jaar steeg het aantal incidenten met passagiers aan boord van vliegtuigen jaarlijks.


Handhaving van het verbod leidt vaak tot agressieve reacties van passagiers. Sommige mensen hebben geen enkel begrip voor de veiligheidsmaatregel of vinden dat deze niet voor hen geldt. Op iedere vlucht gaat het wel om een of twee passagiers, volgens Amerikaans cabinepersoneel. Een bekend voorbeeld is de acteur Alec Baldwin die door het lint ging toen hij moest stoppen met een spelletje Words with Friends. Hij bood later excuses aan voor zijn wangedrag. Alcoholmisbruik is van oudsher een andere belangrijke factor. 

Mobiele telefoons moeten uitgezet worden omdat ze de apparatuur mogelijk kunnen sturen. De nadruk ligt op mogelijk want voor daadwerkelijke storingen bestaat geen wetenschappelijke bewijs. Smartphones mogen tijdens de vlucht wel aan maar het gebrek aan internet zorgt ervoor dat veel toepassingen niet werken.

Steeds meer mensen raken panisch bij de gedachte dat ze geen mobiele telefoon tot hun beschikking hebben, meldde onlangs een Brits bureau op basis van eigen onderzoek. Vrouwen hebben meer dan mannen last van nomofobie (no mobile phone fobia).

Overigens zal het wel toestaan van mobiele telefoons waarschijnlijk tot nog meer agressie leiden omdat passagiers gek worden van op luide toon gevoerde telefoongesprekken.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)