Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Smelten poolijs oorzaak koudegolf in Nederland

  •  
05-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
879 keer bekeken
  •  
poolijs_300.jpg
Klinkt gek, klopt toch: Opwarming Aarde leidt tot extreme kou
De extreme koudegolf die grote delen van Europa teistert wordt veroorzaakt door een vermindering van de ijslaag in de Barentszzee boven Rusland. Daardoor vormt zich in het poolgebied een hogedruk-gebied dat de kou richting Westeuropa voert. De weersverandering komt overeen met voorspellende berekeningen die eerder zijn gedaan door klimaatwetenschappers.
Weersveranderingen worden beïnvloed door veel factoren maar de aanwijzingen dat de koudegolf wordt veroorzaakt door smeltend ijs zijn sterk, schrijft  The Independent. Door het gebrek aan ijs wordt de lucht warmer, stijgt op en drukt zo de koude naar het zuiden. Het ijs smelt op zijn beurt als gevolg van de opwarming van de Aarde.
6151061573_7023960f2f
Vanaf vandaag kent Nederland officieel een koudegolf, meldt de NOS :
Voordat er van een koudegolf kan worden gesproken, moet het kwik minstens vijf dagen niet boven nul uitkomen en moet het bovendien drie nachten meer dan 10 graden vriezen. Vorige week zondag, 29 januari, was het voor het laatst boven het vriespunt. De aankomende week lijkt het weer nauwelijks te gaan veranderen.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.