1

Smogpolitie moet Beijing weer lucht geven

De beelden zijn alom bekend: de Chinese hoofdstad Beijing, gebukt onder een dikke laag smog, met inwoners die met mondkapjes op de straat op gaan. De smogvorming in Beijing is virulent, maar als het aan de burgemeester ligt, komt daar nu snel een einde aan. Cai Qi heeft aangekondigd een nieuwe afdeling binnen het politiekorps op te zullen zetten; een milieupolitie. Deze zal zich vooral bezig gaan houden met het uitroeien van het illegaal verbranden van afval. Ook zal de politie gaan controleren of het verbod op barbecueën, het verbranden van hout en andere biomassa worden gehandhaafd.

Kolen verminderen
Met controle op wat er wel of niet wordt verbrand in Beijing zijn ze er echter nog niet. De milieupolitie is een onderdeel van een reeks maatregelen, die Qi zaterdag bekend heeft gemaakt. Zo wil hij ook dat het gebruik van kolen voor het einde van 2017 met 30 procent wordt verminderd. Dat betekent dat 500 zeer vervuilende fabrieken gesloten moeten worden. Nog eens 2.500 andere fabrieken moeten verduurzaamd worden. Tot slot komt er een soort milieuzone in Beijing: 300.000 zeer vervuilende voertuigen mogen vanaf februari de stad niet meer in.

Met name in de winter gaat een aantal Chinese steden als Beijing gebukt onder de dikke lagen mist. De maximale luchtvervuilingsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt er ruimschoots overschreden. De Chinese overheid kondigde onland zelfs weer ‘code rood’ aan, de alarmfase die stelt dat scholen en bedrijven moeten worden gesloten om burgers te beschermen, vluchten worden geannuleerd en snelwegen worden afgesloten om meer uitstoot te voorkomen.

cc-foto: McKay Savage

NRC: Beijing krijgt milieupolitie om smog tegen te gaan

Geef een reactie

Laatste reactie