Laatste update 11:05
41

Snapchat verwijdert – wéér – racistisch filter

Snapchat is wederom in opspraak geraakt omdat het een nieuw, racistisch, filter heeft toegevoegd. En wel dat van ‘yellowface’.

Met behulp van filters kun je jezelf op Snapchat in van alles en nog wat omtoveren, van een hond tot een bloemenmeisje. Het nieuwe filter maakt van je ogen spleetogen en vergroot je tanden. Volgens de makers is het leuk en grappig bedoeld.

8055419301_9dcc60e8bc_z
cc-foto: Danny Choo

Het filter zou verwijzen naar de immens populaire anime-cartoons uit Japan, zoals hiernaast te zien is, maar heeft daar in werkelijkheid helemaal niets van weg. Het lijkt in feite op de stereotypering van “yellowface”, met spleetogen en al. Figuren uit anime-cartoons hebben doorgaans hele grote ogen.

Na kritiek op Twitter heeft Snapchat besloten de filter te verwijderen, maar de organisaties weigert te erkennen dat de filter ook maar iets met racisme te maken heeft. Het is niet de eerste keer dat Snapchat een filter heeft verwijderd omdat het racistisch zou zijn. Vier maanden geleden ging het bedrijf ook al de fout in met een “Bob Marley”-masker.

Motherboard: Snapchat Doesn’t Think Its ‘Yellowface’ Filter Is Racist

 

Geef een reactie

Laatste reacties (41)