Laatste update 10:44
51

Overheid verspilt 600 miljoen: files terug ondanks extra asfalt

14896091323_cf721c6f6c_zHet is vrijdag en waarschijnlijk hebben velen vanmorgen weer lekker staan ronken in de file. De kans is groot dat dat ook op de A4 bij Leiden het geval was. Want ondanks de wegwerkzaamheden van minister Schultz om de filedruk te laten afnemen is het er geen spat beter op geworden. Dat betekent dat er 600 miljoen euro voor niets is geïnvesteerd. Dat concluderen de ANWB en de Verkeersinformatiedienst VID vrijdag, schrijft de NOS.

De wegverbreding op de A4 bij Leiden, er kwamen drie tijdelijke smalle rijstroken bij, was nodig omdat er altijd file stond. Sinds 2014 is er nu een hoofdrijbaan met twee rijstroken en een aparte parallelbaan naar Amsterdam. In eerste instantie namen de files daadwerkelijk af na de werkzaamheden, maar dat was maar van tijdelijke duur. Het staat er nu weer constant vol en vast.

De VID zegt nu dat het probleem voor ‘een groot deel’ kan worden opgelost als er weer een extra rijstrook bijkomt, iets waar bij de aanleg van de weg ook rekening mee is gehouden. Rijkswaterstaat denkt dat het probleem ook al minder wordt als de wegmarkeringen worden aangepast en er een ruimere invoegstrook komt.

Averechts effect
Maar volgens veel verkeersdeskundigen leidt extra asfalt lang niet altijd tot een lagere filedruk. Sterker, meer rijstroken kunnen ook een averechts effect hebben. In het begin zie je nog wel dat de files afnemen, maar na verloop van tijd staat het verkeer uiteindelijk toch weer vast.

Volgens de tegenstanders van extra asfalt zouden Rijkswaterstaat er beter aan doen te investeren in het spreiden van reistijden en het verbeteren van het openbaar vervoer. Maar de VVD lijkt daar ongevoelig voor en gaat vrolijk door met de uitbreiding van het wegennet. Op de planning staat nu onder andere de veel bekritiseerde verbreding van de A27 bij Utrecht. Twee jaar geleden nog bracht TU-Delft een rapport uit waaruit blijkt dat die verbreding niet rendabel is, maar daar heeft minister Schultz geen boodschap aan.

Komende zondag wordt er in Utrecht tegen de verbreding van de A27 gedemonstreerd.

CC foto: Jaap Joris

 

Geef een reactie

Laatste reacties (51)