Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Snelheidscontroles halen weinig uit

  •  
17-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
ANP-Snelheidscontrole300_01.jpg
Snelheid hoger voor en na de flitspaal. Ook boetes halen snelheid niet omlaag
Mobiele controles en flitspalen halen de snelheid op de hoofdwegen nauwelijks naar beneden, zo blijkt uit onderzoek van Trouw naar vertrouwelijke informatie van Rijkswaterstaat. De krant kreeg via een anonieme medewerker inzage in 35 duizend metingen uit de periode november 2010 tot april 2011.
Dat weggebruikers afremmen voor de controles is bekend, zo schrijft Trouw vrijdag, maar tot nog toe ontbraken cijfers. Nu blijkt dat de snelheid op de linker rijstrook gemiddeld met tien kilometer afneemt bij een controle, met uitschieters tot vijftig kilometer per uur  binnen slechts tweehonderd meter.
Hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft Bert van Wee noemt het onderzoek betrouwbaar en de resultaten significant. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), dat veel snelwegcontroles uitvoert, ziet in de cijfers desondanks geen aanleiding tot een andere aanpak.
Op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam, sinds juni 2010 twee keer vijf stroken breed, neemt de snelheid niet af, ondanks zo’n honderd controles. Omdat het aantal boetes na veel controles afneemt, dacht het KLPD dat de controles effect hadden. Maar uit de metingen blijkt dat er geen een-op-een relatie is tussen minder uitgedeelde boetes en lagere snelheden, aldus Trouw.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.