131

‘Snelle formatie is risicovol’

PvdA-senator Ruud Koole: Snelle formatie leidt tot minder transparantie ... Buma: 'De brug ligt al in brokstukken in het water' ... Wiegel bijt terug naar Spekman: Kabinet-Rutte II nivellerender dan Den Uyl

Samsom en Rutte tikten met zeven weken formeren bijna een nieuw record aan. Toch sluipt er een gevaar in de snelle formatie, zei PvdA-senator Ruud Koole vandaag in Buitenhof. “Het is heel snel gegaan en dat legt veel druk op de bewindslieden.”

Koole meent dat de snelle compromissen tot minder transparantie leiden:

Er werd door beide partijen tijdens de verkiezingen een campagne gevoerd waarin de andere partij werd bestreden. Dan is dit regeerakkoord wel heel erg snel tot stand gekomen. De kiezers hebben dat niet zo gewild. Samsom en Rutte hebben snelheid gewonnen, dat vind ik heel goed, maar er zitten ook risico’s aan het overleggen met zo’n kleine groep. Er moet nog veel ingevuld worden, en dat kan op termijn juist weer tot vertraging leiden.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zei in Buitenhof dat de brug die Samsom en Rutte aan het bouwen zijn al in brokstukken in het water ligt. “Hoe wil het kabinet aan de overkant komen bij de Eerste Kamer.” Buma steunt wel de afbraak van de WW en het ontslagrecht, maar vindt dat de nivellering niets bijdraagt en de inkomensafhankelijke zorgpremie een onwerkbaar systeem. “Mensen begrijpen alleen koopkrachtverlies als het bijdraagt aan de werkgelegenheid en vermindering van schuld.”

Roemer waarschuwt voor de harde rechtse maatregelen. Onder andere de gevolgen van de afbraak van de WW. “Er wordt hard en rechts op de verzorgingsstaat bezuinigd. Qua economie en bezuinigingen is het bovendien een zeer neoliberale koers.” Het ‘sociale leenstelsel’, zoals Rutte en Samsom het noemen, vindt hij eerder een ‘schuldenstelsel’.

VVD-prominent Wiegel blijft kritisch tegenover de inkomensafhankelijke zorgpremie. Het voorstel is volgens hem ‘niet uit te leggen, onaanvaardbaar’, zei hij in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag. Het meent dat de maatregel ‘sowieso’ niet door de Eerste Kamer komt. Wiegel vindt zelfs dat de eerste week van kabinet-Rutte II nivellerender is dan het kabinet-Den Uyl.

De VVD heeft deze fout gemaakt, moet het voortouw nemen en zeggen tegen de PvdA: zie hier vanaf. Wees verstandig en zoek een uitweg.

Ook bijt hij terug naar PvdA-voorzitter Spekman die gisteren in het AD felle kritiek uitte door te zeggen dat de PvdA zeker niet minder gaat nivelleren omdat de VVD daar zo’n moeite mee heeft. Ook noemde Spekman hem een lobbyist van de zorgverzekeraars.

Wiegel:

Hij heeft zichzelf zaterdag te kijk gezet. Alsof hij er plezier in heeft dat de middengroepen enorm zwaar worden gepakt. Er zijn ook PvdA-kiezers die hier last van zullen krijgen.”

NRC: Wiegel en Buma: zorgpremie onbespreekbaar

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (131)