17

‘Sneller oud door fosfaat in frisdrank’

Onderzoek bij muizen toont giftige werking van fosfaten in frisdank. Producenten wijzen resultaten af

Fosfaat, een belangrijk ingrediënt van, onder andere, frisdrank, kan het verouderingsproces doen versnellen. Dit bestanddeel doet huid en spieren verschrompelen en kan ook het hart en de nieren beschadigen. Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Amerikaanse Harvard University en de Japanse Nagasaki University Graduate School of Biomedical Sciences.

De onderzoekers deden experimenten op muizen. Professor Shawkat Razzaque bekeek het effect van fosfaat op drie verschillende soorten muizen. De eerste groep was genetisch gemanipuleerd, waardoor ze van nature meer fosfaat hadden dan normaal. Ze leefden tussen de acht en de vijftien weken en kampten gezondheidsproblemen die nauw samen gaan met vroegtijdige sterfte. De tweede groep had een normaal niveau van fosfaat, zij leefden twintig weken. De derde groep kreeg een dieet met veel fosfaat. Ze stierven allemaal ook op 15 weken.

De onderzoekers suggereren daarom dat een dieet rijk aan fosfaat een giftige werking heeft. Dat meldt het AD woensdag. Onderzoeker Gerald Weissmann: “Het onderzoek toont aan dat fosfaat het verouderingsproces beïnvloedt.”

Dit is niet de eerste studie die de bezorgdheid doet toenemen over de veiligheid van gashoudende dranken. Zo zouden de koolzuurhoudende dranken zwakke botten, pancreaskanker, zwakke spieren en verlamming kunnen veroorzaken.

De frisdrank producenten wijzen de uitkomsten van dit onderzoek af, zo meldt de website FoodNavigator.com.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)