132

Snelste kabinetsformatie van de eeuw?

NOS: 'Akkoord over een week' ... Bronnen bij PvdA en VVD bevestigen vooruitgang ... Resultaat komend weekeinde naar CPB

De onderhandelaars van VVD en PvdA boeken snelle vooruitgang, meldt de NOS op basis van anonieme bronnen bij beide partijen. De verwachting is dat er eind deze week, begin volgende week een akkoord is dat naar het CPB gestuurd kan worden. Het Planbureau heeft dan nog een week nodig om de effecten van de maatregelen door te rekenen.


NOS-verslaggever Jeroen Vullings geeft nadere uitleg.

Zoals een bron gisteravond tegen me zei: ‘Het is eigenlijk altijd voorspoedig en voortvarend gegaan. Een andere bron zei me ‘Er zijn wel momenten geweest die zakelijk niet altijd even makkelijk waren maar de goede onderlinge verhoudingen hebben daar nooit onder geleden en de snelheid ook niet dus ja, als we in hetzelfde tempo doorwerken zoals we altijd hebben gewerkt ja dan zijn ze eind deze week, begin volgende week klaar.

Zo gauw er een akkoord is worden de effecten daarvan eerst doorgerekend door het CPB. Als de uitkomsten tegenvallen dan zal er volgens Vullings ‘nog eventjes door onderhandeld’ moeten worden.

Er is vanwege de strikte radiostilte weinig bekend over de inhoud van de onderhandelingen. Wel werd er begin oktober een deelakkoord bekend gemaakt met daarin onder meer afschaffing van de forensentaks en de langstudeerboete.

De formatie duurt nu 40 dagen, de afgelopen tien jaar nam de vorming van een kabinet gemiddeld 100 dagen in beslag. De snelste formatie was die tot nu toe van Balkenende I (CDA-LPF-VVD) in 2002 met 68 dagen. De langst durende die van het vorige kabinet Rutte (VVD-CDA-(PVV)) met 127 dagen.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (132)