Laatste update 22:36
19

Snoepfabrikant Haribo start onderzoek naar kindslaven en dierenkwelling bij productie

cc-foto: Tom Baugis

Haribo verkoopt wereldwijd glanzende snoepjes voor kinderen. Maar de gom die de glans veroorzaakt wordt onder erbarmelijke omstandigheden in Brazilië geproduceerd door illegale werknemers die in praktische slavernij werken, onder hen ook kinderen. De misstanden werden vorige maand onthuld door de Duitse publieke omroep ARD.

Carnaubawas is een geelbruine goedje dat gewonnen wordt uit de bladeren van de carnaubapalm zit die groeit in het straatarme noordoosten van Brazilië voor. De documentairemakers ontdekten dat Haribo het spul betrekt van plantages waar arbeiders net 10 euro per dag verdienen met zware arbeid, zoals het hakken van de bladeren. Sanitaire voorzieningen ontbreken en ze moeten slapen in vrachtwagens of buiten op de grond. De politie organiseert met enige regelmaat acties om dergelijke slaven uit hun lot te bevrijden.

De snoepgigant heeft nu een intern onderzoek aangekondigd naar de arbeidsomstandigheden.

Uit de reportage van de ARD wordt ook duidelijk dat de varkens die gedood worden voor de gelatine waar de snoepjes van gemaakt worden, onder beklagenswaardige omstandigheden leven. Ook dat wil de fabrikant gaan onderzoeken.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)