25

Snorfietsen van het fietspad: veel minder ongelukken

Het Amsterdamse experiment om snorfietsers van het fietspad te weren en een helm verplicht te stellen, blijkt goed uit te pakken voor de verkeersveiligheid. Het aantal ongelukken waarbij snorfietsen zijn betrokken, is spectaculair gedaald. Dat meldt RTL Nieuws.

De maatregel werd 8 april ingevoerd en Amsterdam komt nu met een eerste evaluatie. Het aantal geregistreerde ongelukken (met letsel) waar een snorfietser bij betrokken was, is sinds de invoering van de maatregel sterk gedaald. In de periode april tot en met oktober waren er in voorgaande jaren gemiddeld 100 ongelukken, nu zijn het er 30.

De afname van het aantal ongevallen logenstraft de voorspelling van de BOVAG, die de Amsterdamse maatregelen bij invoering ‘experimenteren met mensenlevens’ noemde. Een deel van de daling lijkt overigens het gevolg van de afgenomen populariteit van de snorfiets. Het aantal geregistreerde snorfietsen is met 30 procent gedaald: van 37.000 in januari vorig jaar naar 26.000 in oktober dit jaar.

In andere steden wordt met belangstelling naar de Amsterdamse maatregel gekeken. Utrecht en Groningen komen volgend jaar met een vergelijkbaar plan.

cc-foto: Hay Kranen

Geef een reactie

Laatste reacties (25)