30

Snowden: ‘Afluisterpraktijken voorkomen aanslagen niet’

Klokkenluider waarschuwt voor 'data overload' ... 'Nederlandse AIVD werkt wel heel soepel samen met VS'

Snowden is fel tegen de massale afluisterpraktijken van de VS, die er volgens hem toe kunnen leiden dat je mensen begraaft onder teveel data. Volgens Snowden, die voor de NSA en de CIA werkte, zien de Amerikanen de Nederlandse inlichtingendiensten als “ondergeschikten” die altijd “onbegrensde toegang” bieden.

In een interview met Nieuwsuur zegt Snowden:

Jullie diensten werken in feite voor de Amerikanen. Ze voeren gewoon uit wat wij ze vragen. De relatie met vrijwel alle Europese diensten is goed. Maar de Amerikanen vrezen er maar enkele, bijvoorbeeld de Franse geheime dienst.

Volgens Snowden heeft Frankrijk vorig jaar “een van de meest uitgebreide wetten” op het gebied van surveillance aangenomen, maar daarmee de aanslagen in Parijs niet kunnen voorkomen.

Niemand zegt dat we niet moeten afluisteren, maar de vraag is hoe we dat moeten doen. De Fransen hebben vorig jaar een van de uitgebreidste wetten op dit gebied aangenomen en toch konden ze de aanslagen in Parijs niet voorkomen. Het probleem van ‘mass surveillance’ is dat je mensen begraaft onder veel te veel data.

Snowden lekte als medewerker van NSA in 2013 informatie over spionageactiviteiten op internet, waarna er een arrestatiebevel tegen hem werd uitgevaardigd. Hij heeft politiek asiel gekregen in Rusland en Nieuwsuur interviewde de Amerikaanse klokkenluider in Moskou.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)