51

Snowden in vliegtuig met Boliviaanse president? Onzin!

Frankrijk en Portugal gaven vliegtuig met Boliviaanse president Evo Morales geen toestemming om te landen, Oostenrijk wel

Het waren maar geruchten, dat de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden aan boord van het vliegtuig van Evo Morales zat. Oostenrijk zag dan ook geen enkele reden om het toestel van de Boliviaanse president de toegang te weigeren. Dat zei de minister van Binnenlandse Zaken tegen de Oostenrijkse radio. Frankrijk en Portugal deden dat wel.

Morales was dinsdag in Moskou voor een overleg. Dinsdagavond wilde de president terugvliegen naar Bolivia. Morales zei in Moskou dat hij een asielverzoek van Snowden wel in overweging zou nemen.

De geruchten dat Edward Snowden aan boord van het vliegtuig zou zijn werden volgens NRC Handelsblad gevoed doordat luisteraars van de internationale luchtvaartcommunicatie op Twitter opmerkten dat het vliegtuig een uitzonderlijke koers volgde.

De Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken David Choquehuanca sprak dinsdag tijdens een persconferentie in La Paz direct al tegen dat Snowden aan boord was. De Volkskrant citeert:

We weten niet wie deze leugen heeft verzonnen, maar we willen de internationale gemeenschap op de hoogte stellen van dit onrecht met het vliegtuig van president Evo Morales

Snowden heeft bij zo’n 20 landen asiel aangevraagd, waaronder ook Oostenrijk. Dat is allemaal per brief vanuit Moskou gedaan, meldt de NOS. De meeste westerse landen zeggen dat het niet mogelijk is om op die manier asiel aan te vragen. Snowden zou fysiek in het land moeten zijn waar hij de aanvraag wil doen.

NOS: Wenen: Snowdengerucht is onzin

NRC: Frankrijk, Portugal weren vliegtuig uit angst voor vlucht Snowden

Volkskrant: Snowden niet aan boord omgeleid Boliviaans vliegtuig

Geef een reactie

Laatste reacties (51)