Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Snowden's e-maildienst moet noodgedwongen sluiten

  •  
09-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lavabit.jpg
Oprichter Lavabit mag niet vertellen waarom hij de e-maildienst sluit ... Verklaring ademt de geest van dwang van de Amerikaanse overheid
Klokkenluider Snowden’s e-maildienst Lavabit wordt gesloten. Dat meldt onder meer de Washington Post. De oprichters kunnen niet helemaal uitleggen waarom ze binnenkort niet meer bestaan, maar de ietwat cryptische uitleg doet vermoeden dat de Verenigde Staten gegevens van Snowden willen inzien.
De oprichter, Ladar Levison, laat weten :
Ik ben gedwongen om een moeilijke beslissing te nemen: om medeplichtig te worden in misdaden tegen het Amerikaanse volk of om weg te lopen van bijna tien jaar van hard werk door Lavabit af te sluiten. Na aanzienlijk soul searching heb ik besloten om alle operaties op te schorten. Ik wou dat ik legaal met jullie de gebeurtenissen die hebben geleid tot mijn beslissing kon delen. Dat kan ik niet. Ik vind dat jullie het recht hebben om te weten wat er gaande is – het eerste amendement zou mijn vrijheid om te spreken in zulke situaties moeten garanderen. Helaas heeft het Congres wetten aangenomen die dit tegenspreken. Zoals de zaken er nu voor staat kan ik mijn ervaringen van de afgelopen zes weken niet delen.
Lavabit is opgezet door een groep programmeurs uit Texas die bezorgd waren om de privacy bescherming van Gmail. Klokkenluider Snowden maakte gebruik van hun encrypte e-mail service. Het lijkt er nu op dat de Amerikaanse overheid data heeft opgevraagd van Snowden en de oprichters van Lavabit, krachtens een wet als de Patriot Act of de FISA act, een spreekverbod heeft opgelegd.
Edward Snowden is een voormalige NSA-medewerker. In juni 2013 lekte hij informatie waaruit blijkt dat de Verenigde Staten wereldwijd de privacy schendt van talloze mensen.
Tweakers laat weten dat ook Silent Circle het bijltje er bij neergooit. Tweakers:
Dit bedrijf heeft zich gespecialiseerd in versleutelde communicatie tussen gebruikers. Hoewel de Amerikaanse overheid dit bedrijf niet op de korrel heeft, stelt medeoprichter Jon Callas in een blogpost dat het wachten is op de dag dat wel gaat gebeuren en dat ze dat moment voor willen zijn.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.