Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Snowden 'vrij om te gaan waar hij wil' in Rusland

  •  
01-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Snowden300_01.jpg
Amerikaanse klokkenluider krijgt verblijfsvergunning voor een jaar ... Nog geen asiel ... President Obama boos 
Klokkenluider Edward Snowden heeft na ruim een maand het vliegveld van Moskou mogen verlaten. Hij heeft een vergunning gekregen om een jaar in Rusland te verblijven. Dat hebben Russische media vanmiddag gemeld.
Snowden, die gezocht wordt door de VS wegens het openbaar maken van geheime informatie, wordt op een geheime locatie ondergebracht. Dat meldt ook NRC Handelsblad om basis van uitspraken van Snowdens advocaat. Die zegt dat Snowden nu ‘vrij is om te gaan en staan waar hij wil”. Maar dat Snowden nu een verblijfsvergunning krijgt wil nog niet zeggen dat hij ook asiel krijgt, schrijft de krant.
De NOS meldt dat de Amerikaanse president Obama “buitengewoon teleurgesteld” is dat Snowden een verblijfsvergunning heeft gekregen in Rusland. Dat heeft Obama’s woordvoerder laten weten. Volgens woordvoerder Carney van het Witte Huis is nu ook een geplande top met de Russische president Poetin op losse schroeven komen te staan.  
De VS wil Snowden berechten omdat hij onthulde dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op grote schaal internetberichten en telefoontjes onderschept met een speciaal surveillanceprogramma genaamd PRISM. Woensdag nog onthulde de Britse krant The Guardian op basis van documenten van Snowden dat de NSA bijna alle informatie van internetgebruikers kan verzamelen. Snowden was zelf werkzaam bij de inlichtingendienst.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.