192

Sober, somber, saai

De Jager: 'Er is een storm op komst'

Inspirerend was de troonrede nooit echt te noemen, maar deze keer was hij wel heel sober, somber en saai. Minister Jan Kees de Jager zei in een toelichting dat de dreiging van de problemen in de eurozone groot is. “We moeten ons schrap zetten om overheid te blijven.”


In de Troonrede had de koningin het ook voornamelijk over de economisch moeilijke tijden. Ze waarschuwde dat 2012 een jaar wordt van ‘ingrijpende bezuinigingsmaatregelen’ die alle Nederlanders zullen raken.
Bij het aanbieden van Miljoenennota aan de Tweede Kamer benadrukte De Jager dat zijn kabinet rekening houdt met een ‘opstekende storm’. “We kunnen de kracht ervan nog niet bepalen, maar ons er wel zo goed mogelijk op voorbereiden.”

Fractievoorzitter Job Cohen van de PvdA mist leiderschap van het huidige kabinet.

De allerrijksten worden uit de wind worden gehouden terwijl Nederland op de lange termijn zwakker wordt door de kabinetsplannen. Dat leidt tot een verwaarlozing van de samenleving. De coalitie staat erbij en kijkt ernaar.

Het gebrek aan leiderschap werd volgens Cohen met name zichtbaar rondom de situatie in Griekenland. “Dit kabinet is niet opgewassen tegen de problemen van deze tijd.”

De Jager benadrukte dat ‘dit geen rechtse begroting’ is. Onder andere doordat het kabinet de koopkracht nivelleert. De oppositiepartijen dringen er echter nog steeds op aan om het toptarief inkomensbelasting te verhogen en meer belasting te heffen op de handel in aandelen. De Jager meent echter dat de staatskas alleen herstelt kan worden als er ook drastisch wordt bezuinigd. “We hebben als een systeem waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Maar het is net een elastiek dat je niet verder op kunt rekken, dan knapt het.”

De minister verwacht dat in de nabije toekomst niet nog meer bezuinigd wordt. De echte risico’s staan volgens hem pas in 2014 voor de deur, maar zei hij: “Je weet nooit wat de markt gaat.”

De NOS en de Volkskrant houden op hun websites liveblogs bij van de hele dag.  De tekst van de Troonrede is hier te lezen.

Geef een reactie

Laatste reacties (192)