Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sociaal effect alcohol bij mannen groter dan bij vrouwen

  •  
30-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
alcohol300_02.jpg
Glaasje op, glimlach erbij ... Mannen beantwoorden een glimlach sneller van een gesprekspartner ... Sociaal gezien doet alcohol minder met vrouwen
Mannen blijken in hun sociale optreden vatbaarder te zijn voor alcohol dan vrouwen. Eigenlijk wisten we het al maar nu wordt het fenomeen dan ook wetenschappelijk aangetoond in een studie waarover NU.nl schrijft op basis van een experiment van het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.
Het sociale effect van alcoholconsumptie is bij mannen sterker dan bij vrouwen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Zo wordt er na een glas alcohol sterker op een glimlach van een gesprekspartner gereageerd dan in nuchtere toestand. Bij vrouwen is dat verschil veel minder groot.
Mannen bleken uit een test van Psychological Science zonder alcohol veel minder snel een glimlach van hun gesprekspartner over te nemen dan vrouwen, maar met een slokje op reageerden de mannen net zo sterk als vrouwen op een glimlach van een tafelgenoot. Vrouwen bleken stabieler te zijn: de alcohol maakte nauwelijks verschil in hun sociale gedrag. Volgens het tijdschrift is alcohol voor mannen dus een groter sociaal smeermiddel dan bij vrouwen.
Veel mannen geven aan dat ze veel sociale steun en binding ervaren tijdens ontmoetingen waarbij ze alcohol consumeren. (..) Daarom wilden we onderzoeken of sociale alcoholconsumptie voor mannen meer loont dan vrouwen.
Het is voor het eerst dat een alcoholstudie het sterke verband tussen het verschil in het sociale effect van alcohol tussen mannen en vrouwen aantoont. 
Cc-foto: Flickr  Patrick Brosset

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.