11

Sociale huurwoning verdwijnt uit dorp

Woningcorporaties trekken zich steeds meer terug uit krimpgebieden

Waar geen vraag is, verdwijnt het aanbod. Dat is het credo dat woningcorporaties tegenwoordig hanteren. Zo trekken ze zich steeds meer terug uit dorpen, met als gevolg dat er nauwelijks sociale huurwoningen overblijven. Dat schrijft dagblad Trouw op basis van de uitkomsten van een onderzoek van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV).

Alleen in Oost-Drenthe, Twente en het Groene Hart trekken corporaties zich niet terug. In alle overige krimpgebieden wel. Woningcorporaties moeten onder meer vanwege financiële redenen kiezen waar ze wel en waar ze niet willen investeren.

Anne-Jo Visser, van de SEV, verklaart in Trouw:

Dertig of veertig jaar geleden zijn in dorpen heel veel seniorenwoningen gebouwd die naar huidige maatstaven veel te klein zijn, of slecht onderhouden. Moet je daar nu nog geld in steken, terwijl je weet dat de bus er straks niet meer komt?

Volgens de corporaties trekken ze zich langzaam terug omdat aspirant-huurders andere voorkeuren hebben. Ze willen een woning dicht bij een school, werk en sociale activiteiten. Het aanhouden van sociale huurwoningen in dorpen waar geen vraag is, is onevenredig duur en onverantwoord, aldus Alex Bonnema, directeur van woningcorporatie Elkien.

Trouw: Goedkoop huurhuis in dorp weg

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)