Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sociale huurwoningen steeds minder sociaal

  •  
17-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
socialehuurwoning300.jpg
Nieuwe huurder betaalt 100 euro meer ... Woningcorporaties: 'Verhoging komt door de verhuurdersheffing'
In Utrecht en in Amsterdam zijn de sociale huurwoningen voor nieuwe huurders het afgelopen jaar gemiddeld met zo’n 100 euro toegenomen. Woningcorporaties zeggen noodgedwongen te zijn de huur te verhogen, om de extra belasting te kunnen betalen die ze opgelegd krijgen door het Rijk. Dat meldt de Volkskrant.
Doordat de huur in de dure woningmarktgebieden wordt opgetrokken tot vlak onder de sociale huurgrens van 699 euro, worden vrijgekomen woningen steeds vaker onbetaalbaar voor de laagste inkomens. Dat is niet de schuld van de woningcorporaties, menen ze zelf. Het is de schuld van de verhuurdersheffing.
In Amsterdam, Utrecht, maar ook Den Bosch en Haarlem, zijn de huurstijgingen extra hoog. Volgens budgetinstituut Nibud betaalt eenderde van de nieuwe huurders in Utrecht meer huur dan verantwoord is. Het aantal huisuitzettingen steeg vorig jaar dan ook met 8 procent naar 6.980, waarbij in negen van de tien gevallen een huurschuld de reden voor ontruiming was.
Minister Blok (VVD), verantwoordelijk voor de verhuurdersheffing, vindt dat corporaties te makkelijk de heffing gebruiken als excuus om de huur te verhogen. Ze zouden ook andere maatregelen kunnen treffen, ‘ze kunnen meer eigen bezit verkopen’, aldus de minister. De laagste inkomens worden volgens hem overigens deels gecompenseerd door de huurtoeslag.
Vorig jaar dreigde PvdA-senator Adri Duivesteijn nog tégen de verhuurdersheffing te stemmen. Hij was van mening dat het geld bij de coöperaties moet blijven zodat ze het kunnen investeren in de leefbaarheid van hun wijken. De bedoeling van de heffing is dat verhuurders via een belasting 1,7 miljard euro gaan inbrengen in de schatkist en dat de heffing zal leiden tot betere doorstroming van woningen. Uiteindelijk ging de senator toch om en stemde in met het Woonakkoord.
cc-foto: CorporatieNL

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.