22

Sociale huurwoningen veel te goedkoop verkocht

'Britse vastgoedbelegger betaalt zeker 120 miljoen te weinig'

Sociale huurwoningen van het Wooninvesteringsfonds dreigen in handen van schatrijke Britse beleggers te belanden. Maatschappelijk verlies: 120 miljoen euro. De woningcorporaties verzetten zich tegen de ‘uitverkoop’. Maar nu blijkt dat als de deal wordt afgeblazen, de leden-corporaties van het fonds een boete van 45 tot 50 miljoen euro aan de Britten moeten betalen.

Dat heeft Follow the money boven water gekregen. Het betreft een contract dat het Wooninvesteringsfonds (WIF) in 2014 sloot met de Britse vastgoedbelegger Round Hill Capital. Dat WIF is indertijd opgericht om woningen van de corporaties te helpen verkopen. Het koopt de woningen met financiering van de banken en belooft dat de sociale huurcontracten na aankoop gewoon doorlopen. Maar zodra de huurders vertrekken, wordt de woning te koop gezet. 

Het WIF heeft nu een groep woningen verkocht voor 365 miljoen euro. Dat geld kan het goed gebruiken, want het moet nog een lening van 290 miljoen euro aan de banken aflossen. Maar de bij het WIF aangesloten woningcorporaties zeggen dat de woningen minimaal 500 miljoen waard zijn. Ze zijn woest over de deal en en willen dat hij van tafel gaat.

Maar dat zal niet niet zo makkelijk gaan, aangezien uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat het contract een boeteclausule van 45 tot 50 miljoen euro bevat. Desgevraagd blijken de protesterende woningcorporaties daar niet van op de hoogte. 

Follow the Money reconstrueerde hoe het zover heeft kunnen komen. Lees dat stuk hier.

CC Foto: CorporatieNL 

Geef een reactie

Laatste reacties (22)