21

Sociale jetlag bedreigt volksgezondheid

Wetenschappers waarschuwen: Wie hevig morrelt aan zijn biologische klok wordt ziek

Ons drukke sociale leven vereist dat we de biologische klok van ons lichaam negeren. Wetenschappers waarschuwen hier voor. Uit onderzoek blijkt dat wie zijn biologische klok negeert, sneller ziek wordt en eerder geneigd is te grijpen naar ongezonde middelen als sigaretten, alcohol, nicotine en drugs.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Doordat de prikkels is ons leven 24 uur per dag doorgaan, negeren we de signalen dat we moeten slapen. We worden niet meer wakker zonder wekker. Wetenschappers noemen dit verschijnsel de ‘sociale jetlag’. Hoogleraar chronobiologie Martha Merrow van de Universiteit van Groningen waarschuwt in Labyrint voor de sociale jetlag. Volgens haar heeft 80 procent van de mensen last van die sociale jetlag.

De Britse chrono- en neurowetenschapper Russel Foster zegt dat zo’n 30 procent van medische problemen direct of indirect te herleiden zijn aan onze nachtrust.

Maar deze theorieën worden genegeerd in de medische training van dokters en er zijn maar weinig instituten die er onderzoek naar doen.

Daardoor is volgens hem ook een verkeerd beeld ontstaan bij mensen die denken dat ze niet gezond zijn als ze geen acht uur slapen.

Mensen die ’s nachts wakker liggen, raken in paniek. Dan vertel ik ze dat wat ze ervaren een terugkeer is naar het bi-modale slaappatroon.

In de medische wereld wordt over het algemeen nog steeds gedacht dat een aaneengesloten nachtrust van acht uur het beste is. Onderzoek wijst juist uit dat een wakkere periode tussen de twee vaste slaapperiodes een heel gezond mechanisme is van ons menselijke lichaam om stress te kunnen ventileren.

Psycholoog Gregg Jacobs zegt dat het juist heel schadelijk is voor een mens om zichzelf op te dringen acht uur aaneengesloten te slapen. De angst en de druk die mensen voelen dat ze moeten slapen, houdt mensen uit hun slaap, wat juist weer ongezond is en het natuurlijke ritme verstoort.

Historicus Roger Ekirch ondersteunt de theorieën van Foster en Jacobs met documenten uit de geschiedenis. Uit verslagen van mensen uit de 15’de en 16’de blijkt dat de wakkere tijd in de nacht nuttig werd besteed. Ze hadden in het uurtje dat ze wakker lagen seks, mediteerden op hun dromen, rookten een sigaret of gingen zelfs even de deur uit.

BBC: The myth of the 8-hour sleep

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (21)