Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sociaal leenstelsel creëert kloof tussen laag- en hoogopgeleiden

  •  
19-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
282 keer bekeken
  •  
5249619594_a3d86bc777_z
Sinds de afschaffing van de basisbeurs voor studenten in september 2015 en de invoering van een lening is de instroom van studenten met laagopgeleide ouders zichtbaar afgenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van Onderwijs, schrijft de Volkskrant dinsdag.
De cijfers komen vlak op het nieuws vorige week van de Onderwijsinspectie dat kinderen van laagopgeleide ouders minder kansen hebben op goed onderwijs in Nederland.
Nu blijkt opnieuw dat dit daadwerkelijk het geval is. Het aantal studenten dat zich in 2015 inschreef voor een opleiding in het hoger onderwijs is met 6,8 procent gedaald in vergelijking met 2014. En daarbij valt op dat daar steeds minder studenten met laagopgeleide ouders tussen zitten. Bij hoge scholen en universiteiten was de daling van studenten met laagopgeleide ouders maar liefst vijftien procent.
Tegenstanders van het leenstelsel zien nu precies gebeuren waarvoor ze vreesden. Zo waarschuwden CDA en SP destijds voor afgestudeerden op de arbeidsmarkt met torenhoge schulden. En voorspelden ze dat studenten die geen basisbeurs meer krijgen, zich niet meer inschrijven vanwege het beklemmende financieel vooruitzicht. Die financiële achterstand zou voornamelijk kinderen van laagopgeleiden afschrikken, waarschuwden de partijen toen. Minister Jet Bussemaker vond dat onzin en noemde het zelfs ‘bangmakerij’.
Geen probleem Volgens de minister van Onderwijs is er nog steeds geen probleem en was dit te verwachten. De minister zegt dat de afname vooral te wijten is aan strengere toelatingseisen van opleidingen en aan de ‘boeggolf’. Dat zijn de studenten die na het afronden van de middelbare school zich in 2014 meteen inschreven bij een studie om nog van de basisbeurs gebruik te kunnen maken. Daardoor zijn die studenten niet meegeteld bij de inschrijvingen van 2015, wat dus voor een lager aantal inschrijvingen heeft gezorgd.
Jasper van Dijk van de SP vindt dat Bussemaker haar excuses moet aanbieden. En het Michel Rog van het CDA zegt: ‘’Het CDA heeft steeds gewaarschuwd. De minister deed het af als spookverhalen en bangmakerij. Ook nu weer put de minister zich uit in argumenten en uitvluchten bij de feiten. Het zou passender zijn als de minister zou erkennen dat 8.400 jongeren door haar beleid niet zijn gaan studeren.’
CC foto: SP

Meer over:

leven, nieuws, onderwijs
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.