6

Sociale media maken meer kapot dan je lief is

Tieners kunnen de druk van berichtendiensten niet langer aan ... Burn-out ligt op de loer ... Oproep aan ouders om in actie te komen

Het zijn niet langer de mensen van middelbare leeftijd met een zware baan die moeten vrezen voor een burn-out. Tieners ervaren tegenwoordig zoveel stress dat driekwart van hen kans loopt om lange tijd opgebrand thuis te zitten. Dat blijkt uit het nieuw boek ‘Stop met stressen’ van Annemieke Ruggenberg van jongerenkrant 7Days.

Volgens Ruggenberg voelen tieners in het bijzonder maar ook jongeren in het algemeen een enorme druk om te presteren. Zo blijkt uit het onderzoek onder 2000 jongeren dat 76 procent van de tieners de druk als ‘hoog’ ervaart. Verder kampt een derde dagelijks met stress door bijvoorbeeld studie. En die stress wordt volgens Ruggenberg soms zo groot dat die jongeren met een burn-out komen te zitten.

Carole van Velzen, klinisch psycholoog bij het Burn-out-programma van het Universitair Medisch Centrum in Groningen, zegt dat het een vrij recent verschijnsel is. Volgens haar daalt de leeftijd van mensen die zich bij hen melden. Ze ziet een verschuiving van 50-plussers naar steeds jongere mensen. Het zijn vooral de sociale media die volgens Van Velzen voor een belangrijk deel bijdragen aan een burn-out.

‘Als je een keer niet mee gaat stappen, zie je nog dezelfde avond online foto’s voorbijkomen waaruit blijkt hoe stom het is dat je dat allemaal moet missen. Zo ontstaat voor jongeren het beeld dat ze altijd, overal en aan alles mee moeten doen. Maar het is niet vol te houden. Je pleegt roofbouw op je lichaam als je te weinig rustmomenten inbouwt. Het lampje kan opeens uitgaan. Een burn-out uit zich in spierpijn, hartkloppingen, pijnklachten, concentratieproblemen. Je voelt je geestelijk en lichamelijk uitgeput.’

Volgens de klinisch psycholoog is er een nadrukkelijke rol voor de ouders weggelegd. Zo moeten zij hun kinderen leren te ontspannen en hoe de kinderen af en toe nee kunnen zeggen.

Ook in de sport. Want sport is geen ontspanning zolang je langs het veld heel de tijd wordt afgebrand. Het zou helpen als de maatschappij wat minder veeleisend was. Nu moet je heel de dag overal maar bovenuit stijgen om nog goed gevonden te worden. Het was 30 jaar geleden ook prima als je gemiddeld was.

Bron: AD Burn-out dreigt voor driekwart tieners

CC-Foto: Lance Scurvin

Geef een reactie

Laatste reacties (6)