Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sociale media maken van jongeren geheelonthouders

  •  
13-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
exp_300_01.jpg
Minder comazuipen, minder seks als gevolg van online gedrag
Jongeren drinken minder alcohol, het aantal jonge geheelonthouders stijgt en het rondseksen neemt af. Dat constateert het Britse bureau voor de statistiek. Als verklaring wordt de invloed van social media genoemd.
Er zijn nu meer geheelonthouders van tussen de 16 en 24 jaar dan onder ouderen. De afgelopen tien jaar is hun aantal toegenomen van 19 procent in 2005 naar 27 procent in 2013. Ook het comazuipen neemt af van 29 tot 18 procent. Bij ouderen is juist een lichte toename van drankmisbruik waar te nemen en een afname van het aantal niet-drinkers.
RTEmagicC_ccb4a0f4c9.jpg
In het rapport stelt The Office of National Statistics dat jongeren sex, drugs and rock ‘n’ roll lijken af te zweren. Als verklaringen worden genoemd het effect van voorlichtingscampagnes, minder geld als gevolg van de crisis maar ook de preventieve werking van de publieke schandpaal op sociale media. Jongeren zouden bevreesd zijn dat ze in benevelde staat op foto’s belanden die hen de rest van hun leven online achtervolgen. Een ander effect van de populariteit van sociale media is dat jongeren online contact hebben en er minder behoefte is elkaar op te zoeken. Dan blijft de drank ook achterwege.
De conclusies staan in schril contrast met de vaak gehoorde opvattingen van cultuurpessimisten en andere conservatieve geesten dat sociale media juist bandeloosheid stimuleren. Independent:  Young people ditch binge drinking and boozing over fears of being ‘cyber shamed’ on social media

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.